Secretarul de stat al Ministerului de Externe în Guvernul Chicu, Tatiana Molcean, a precizat că cele mai mari restanțe la implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană sunt la capitolele „transporturi”, ”mediu”, ”politici climatice” ”comerț și standardizare”. Principalul impediment în realizarea acțiunilor asumate de Republica Moldova față de UE sunt insuficiența resurselor umane și a specialiștilor calificați.

Deputatul PD, Dumitru Diacov, a replicat că restanțele în implementarea Acordului de Asociere nu sunt de azi-ieri, ci de pe timpul fostei guvernări.

Prezenți la ședința Comisiei parlamentare, reprezentanții Ministerului Finanțelor au declarat că în bugetul de stat pentru anul curent au fost prevăzute mijloace financiare din contul asistenței europene, în valoare de 40 de milioane de euro, împrumut, și 30 de milioane de euro, grant. La capitolul executarea acțiunilor pentru debursarea banilor sunt însă o serie de restanțe.

Nu în ultimul rând, autoritățile de la Chișinău nu i-au exclus din componența Consiliului Superior al Magistraturii pe procurorul general și pe președintele Curții Supreme de Justiție. Acest lucru este prevăzut în Acordul de asociere Uniunea Europeană.