SUA solicită o anchetă transparentă
Politic 19 iulie 2023, 19:59 | 685

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău cere o anchetă completă și transparentă în cazul opozantului din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, care a fost găsit împușcat în propria locuință. Săptămâna viitoare, în Parlament vor fi organizate audieri privind condițiile, în care a fost ucis oponentul regimului de la Tiraspol.

Reacția Ambasadei Statelor Unite la Chișinău vine la scurt timp de la un anunț al poliției despre moartea lui Oleg Horjan.

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău: "Ambasada Statelor Unite condamnă omorul activistului politic Oleg Horjan în regiunea transnistreană și solicită o anchetă promptă, completă, transparentă și imparțială. Exprimăm condoleanțe familiei și apropiaților domnului Horjan, care au fost prea mult timp separați de el în timpul detenției sale injuste de către autoritățile de facto din Transnistria."

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a anunțat că săptămâna viitoare vor fi organizate audieri în Parlament cu privire la decesul lui Oleg Horjan.

MIHAI POPȘOI, vicepreședintele Parlamentului: "La audieri vor fi invitate instituțiile de resort pentru a examina circumstanțele cauzei și măsurile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova. Vom sesiza instituțiile internaționale, care să contribuie la anchetă. Această crimă este o sfidare a principiilor general umane și a voinței majorității absolute a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului de a consolida încrederea reciprocă și de a trăi în pace și bună înțelegere."

Oleg Horjan a fost găsit mort în data de 17 iulie, în casa sa din satul Sucleea. Biroul pentru reintegrare a propus să fie creată o comisie de anchetă neutră, sub auspiciile Misiunii OSCE, care să se deplaseze la fața locului pentru o cercetare independentă.

Horjan a stat patru ani într-o închisoare a regimului separatist, fiind condamnat la patru ani și șase luni pentru organizarea unui miting pașnic în centrul Tiraspolului, în ziua de 6 iunie 2018. El a fost eliberat din detenție la finele lunii decembrie 2022.

Opinia ta contează. Comentează!