Potrivit unei analize realizate de Veaceslav Ioniță, construcția locuințelor va scădea anul acesta cu 35 la sută comparativ cu 2021
Economic 25 august 2022, 19:39 | 933

Criza îi determină pe moldoveni să investească mai puțin în construcții. Potrivit unei analize realizate de expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, construcția locuințelor va scădea anul acesta cu cel puțin 35% față de anul trecut. Se întâmplă după o creștere puternică în ultimii patru ani a numărului de locuințe noi. Acum, piața construcțiilor intră în faza de stagnare, deoarece moldovenii așteaptă să vadă tendințele pe timp de criză.

După criza din 2008, piața imobiliară din Moldova a înregistrat o scădere și stagnare îndelungată timp de 10 ani. Perioada 2018-2021 a fost una de revenire rapidă. În patru ani construcția de locuințe s-a dublat.

VEACESLAV IONIȚĂ DESPRE CONSTRUCȚIA LOCUINȚELOR: "Încă de anul trecut era clar că piața crește prea rapid și are nevoie de o pauză, fapt care se întâmplă în prezent. În acest an, asistăm la o scădere atât a volumului de construcții, cât și reducerea numărului de tranzacții, dar și temperarea creșterii de prețuri. Oamenii așteaptă să vadă evoluțiile pe piață și au trecut pe pauză decizia de a investi în locuințe."

Volumul construcțiilor, vânzărilor, dar și creșterea prețurilor a fost una prea bruscă, ceea ce a speriat cumpărătorii, susține Ioniță. Potrivit lui, în prezent asistăm la o scumpire considerabilă a resurselor creditare, fapt ce a mișcat piața în sus în ultimii patru ani.

Aproape 30% din apartamentele achiziționate în perioada 2018-2021 au fost cumpărate prin ipotecă. Anul acesta, piața creditelor ipotecare a crescut de două ori mai lent decât anul trecut. Atunci, lunar, creșterea era de 296 de milioane de lei. În primele 7 luni ale acestui an creșterea medie lunară este de 151 de milioane de lei - o tendință clară de încetinire. Potrivit Biroului Național de Statistică, în trimestrul II al anului curent, volumul lucrărilor de construcții s-a diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut cu aproape 16 la sută.

Opinia ta contează. Comentează!