Image-Description
VIDEO: Șeful IGP: 10 grupuri cazate în Chișinău urmau să fie implicate în destabilizări, îndrumate de persoane din Rusia
Social 12 martie 2023, 13:21 | 2021

10 grupuri cazate în municipiul Chișinău, din care fac parte până la 10 reprezentanți, ce urmau a fi instruite de un curator venit in Rusia la 9 martie în RM, urmau să organizeze dezordini în masă în timpul protestelor organizate, inclusiv astăzi, de așa numita mișcare pentru popor. Fiecare provocator urma să fie remunerat cu 10 mii de dolari. Despre aceasta a anunțat șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul briefingului de presă referitor la dejucarea planului de destabilizare a situației în RM.

Organizatorii destabilizării urmau să se folosească de persoane cu dizabilități, unele chiar și fără discernământ. „Cel mai grav e că în acest proces sunt implicate servicii specializate din afara RM care planifică să creeze destabilizarea ordinii și a securității RM. Poliția deține informații despre organizarea de către serviciile specializate din Federația Rusă a unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul RM în timpul protestelor care urmează să aibă loc, inclusiv astăzi”, a spus șeful Poliției naționale.

El a precizat că agentul poliției sub acoperire care a fost infiltrat în această grupare a intrat în contact direct cu persoana din Federația Rusă, care se prezenta sub pseudonimul Marin Sandu.

Acesta dirija acțiunile cu o altă persoană care deținea cetățenia RM și a Federației Ruse, cu domiciliul în FR. Acest cetățean venit din FR urma să organizeze acțiuni de instruire cu scopul organizării dezordinilor. El a mai fost în RM în ianuarie cu un alt pașaport, acum fiindu-i schimbate numele. Prin intermediul acestui personaj, poliția a reușit infiltrarea în unele grupe.

„Conform sarcinii urmau să fie 10 grupe, de la 5 până la 10 persoane care urmau să fie cazate pe anumite adrese în municipiul Chișinău. Această persoană venită din FR la 9 martie avea obiectivul de a merge la fiecare adresă și a de a face instructajul. Pe aceste adrese au fost infiltrați agenți sub acoperire din cadrul poliției RM. Fiecare reprezentant al acestor grupări, care urmau să participe la destabilizări urmau să fie remunerați cu sume de până la 10 mii de dolari”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Provocatorii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și a sportivilor, și au fost asigurate de organizatorii protestelor că în caz de reținere vor fi asigurate cu avocați.

Sâmbătă, 11 martie, a avut loc o operațiune în cadrul căreia au fost ridicate 25 de persoane și conduse la Inspectoratul Național de Investigații.

Marea majoritate conlucrează cu forțele de ordine și dau depoziții. 7 dintre aceștia au fost reținuți în calitate de lideri ai grupărilor enunțate.

Poliția continuă munca pentru identificarea celorlalte persoane implicate.

Șeful IGP a mai precizat că această grupare avea posibilitatea de a perfecta acte de identitate, vize de o calitate superioară, cu ajutorul unor scanere speciale, ce le permitea liderilor acestor grupări să poată călători cu identități false.

Atât pe parcursul zilei de sâmbătă, dar și în noaptea de sâmbătă spre duminică, aceste grupări au fost destructurate, au fost documentate și toate persoanele au fost interogate.

IGP a prezentat unele înregistrări video din cadrul acestei operațiuni care pot fi vizionate în cadrul biefingului de mai jos. Organizatorii provocărilor anunțau că cel mai important e să fie cât mai mulți participanți la proteste.

Opinia ta contează. Comentează!