Peste 300 de dosare au fost pornite și 162 de sentințe au fost emise ca urmare a acțiunilor Procuraturii Anticorupție în 2023
Justiţie 24 ianuarie 2024, 19:58 | 346

Peste 300 de dosare au fost pornite și 162 de sentințe au fost emise, majoritatea de condamnare, ca urmare a acțiunilor întreprinse de Procuratura Anticorupție pe parcursul anului 2023. Despre aceasta a comunicat șefa instituției, Veronica Dragalin, în prezentarea raportului anual de activitate. Ea a adăugat însă că rata de condamnare pe dosarele penale rămâne modestă și constituie 62%. De asemenea, Dragalin a menționat că a crescut și numărul dosarelor împotriva funcționarilor și demnitarilor.

Potrivit raportului prezentat de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în anul 2023 a crescut rata de condamnare cu închisoarea, dar și numărul cauzelpr penale investigate și trimise în judecată. Majoritatea infracțiunilor de corupție au avut loc în domeniul public. Astfel, Dragalin susține că o persoană din cinci condamnate ca urmare a investigațiilor Procuraturii Anticorupție, pe parcursul anului trecut, a fost trimisă la închisoare. Procurorul-șef a remarcat că a crescut și numărul dosarelor împotriva demnitarilor.

VERONICA DRAGALIN, șeful Procuraturii Anticorupție: "Deci avem opt deputați și foști deputați care au fost trimiși în judecată anul trecut, dintre care trei sunt deputați pentru care procurorul general a mers în Parlament să fie ridicată imunitatea parlamentară. Pentru toți acești trei, aceste cazuri au fost terminate și trimise în judecată cu rechizitoriu. Unul împotriva Marinei Tauber care a fost trimis în judecată în luna iunie, și apoi două dosare separate, unul împotriva deputatei Lozovan și deputatul Nesterovschi."

Veronica Dragalin s-a referit și la realizările Procuraturii Anticorupție privind combaterea corupției la nivel înalt și a schemelor de corupție, care au cauzat statului prejudicii de sute de milioane de lei. Totodată, rata de condamnare la închisoare cu executare, a fost anul trecut de 20 la sută, un indicator mult mare față de anii precedenți.

VERONICA DRAGALIN, șeful Procuraturii Anticorupție: "Una din cinci persoane condamnate de Procuratura Anticorupție primește închisoare reală. Aproape 40% din sentințele pronunțate din 2023, au fost pronunțate în mai puțin de un an, iar 60% din cazuri au fost examinate în mai puțin de doi ani de zile, o să încercăm totuși să îmbunătățim situația și să avem progrese și pentru cazurile care sunt în judecată de mai mult timp."

Veronica Dragalin a declarat că Procuratura Anticorupție își propune să devină în acest an o instituție autonomă și independentă și să se fortifice inclusiv prin creșterea numărului de anagajați.

VERONICA DRAGALIN, șeful Procuraturii Anticorupție: "Pentru anul viitor ne propunem o schimbare semnificativă pentru instituția noastră. Este vorba despre fortificarea procuraturii anticorupție. Să fim o instituție autonomă și independentă, care poate livra rezultate și mai impresionante decât am putut livra până acum. Am avut multe schimbări pozitive, dar ne așteptam și la mai multe in următoarele săptămâni."

Dragalin a mai spus că o prioritate pentru Procuratura Anticorupție este obținerea unui sediu separat. Un alt deziderat este modificarea unei hotărâri a Parlamentului prin care va fi majorat numărul de persoane care activează la Procuratura Anticorupție - de la 143 la 218.

Opinia ta contează. Comentează!