Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, va fi convocat astăzi la Ministerul de Externe
Politic 19 aprilie 2023, 18:42 | 743

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, va fi convocat la Ministerul de Externe. Acesta trebuie să explice comportamentului necorespunzător, pe care l-au manifestat doi diplomați ruși față de polițiștii de frontieră de la Aeroportul Chișinău, care i-au blocat intrarea în Republica Moldova a președintelui Tatarstanului, Rustam Minnihanov. Anunțul a fost făcut astăzi de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: "Comportamentul necorespunzător din partea unor funcționari străini în raport cu autoritățile noastre nu este tolerat, respectiv, acestor funcționari de la Ambasada Federației Ruse urmează să li se retragă cardurile de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. MAE convoacă astăzi pe ambasadorul Federației Ruse pentru a informa despre decizia autorităților noastre pe cazurile prenotate și a aduce la cunoștință încă o dată despre inadmisibilitatea unui astfel de comportament în raport cu autoritățile țării noastre."

Președintele Tatarstanului este un susținător al invaziei Rusiei în Ucraina. El este inclus împreună cu familia sa în lista sancțiunilor occidentale. Rustam Minnihanov a sosit pe Aeroportul Chișinău luni, 17 aprilie, într-un avion oficial al guvernului din Tatarstan dar nu i-a fost permis să coboare. Poliția a afirmat într-un comunicat remis presei că vizita sa a avut scopul de a întări sprijinul pentru un candidat pro-rus, care va participa la alegerile din autonomia găgăuză.

DORIN RECEAN, prim-ministru al Republicii Moldova: "Cetățenii care sunt temporar deputați și invită aici cei care ajută la uciderea oamenilor, copiilor, femeilor în Ucraina, nu au ce căuta aici. Noi nu ne asociem cu războiul. Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocități."

Luni, 17 aprilie, Poliția de Frontieră a blocat intrarea în a Republicii Moldova a altor 45 de străini, iar marți a interzis accesul pentru încă 31 de persoane. Acestea nu și-au putut justifica scopul călătoriei. Autoritățile de la Chișinău au introdus controale riguroase la frontieră din prima zi de război în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!