Justiţia ucraineană începe astăzi primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său
Externe 18 mai 2022, 17:29 | 681

Justiţia ucraineană începe astăzi primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său. Un soldat rus riscă închisoare pe viață, fiind acuzat că a împuşcat un civil neînarmat. Procesul, care ar trebui să fie urmat rapid de alte câteva, va fi un test pentru sistemul judiciar ucrainean, scrie AFP.

Soldatul Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, va trebui să dea explicaţii cu privire la moartea unui bărbat de 62 de ani, în ziua de 28 februarie, în nord-estul Ucrainei. Acuzat de crime de război şi omor premeditat, militarul rus, originar din Irkutsk, riscă închisoarea pe viaţă. "Înţelege acuzaţiile împotriva lui", a declarat pentru AFP avocatul său, fără a-şi dezvălui strategia de apărare. Potrivit autorităţilor ucrainene, soldatul Şişimarin cooperează cu anchetatorii şi recunoaşte faptele. Potrivit procurorilor, Şişimarin a ucis un bărbat neînarmat, care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka. Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean. La începutul lui mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui fără a oferi detalii, publicând o înregistrare video în care Vadim Şişimarin spunea că a venit să lupte în Ucraina pentru "a-şi susţine financiar mama", scrie Agerpres.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri că în total 959 de militari ucraineni, care erau baricadaţi în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, s-au predat de luni, potrivit AFP, Reuters şi EFE.

IGOR KONAȘENKOV: "În cursul ultimelor 24 de ore, au depus armele și au fost luaţi prizonieri 694 de combatanţi, între care 29 de răniţi. Din 16 mai, 959 de combatanţi, între care 80 de răniţi, s-au predat. 51 dintre cei răniţi au fost spitalizaţi în localitatea Novoazovsk, din regiunea Doneţk."

Ministerul rus al Apărării nu a oferit niciun indiciu referitor la soarta pe care o rezervă acestor prizonieri, în timp ce autorităţile ruse au declarat în mod repetat că nu-i consideră pe unii dintre aceştia drept soldaţi, ci combatanţi neonazişti.

Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri de război.

Aceşti militari ucraineni care s-au retras în galeriile subterane ale imensei oţelării Azovstal din Mariupol au devenit un simbol internaţional al rezistenţei ucrainene în faţa ofensivei ruse lansată la 24 februarie.

Port strategic la Marea Azov, Mariupolul a fost practic distrus în urma bombardamentelor ruseşti, Moscova acordând o atenţie sporită capturării sale, întrucât asigură un coridor terestru între regiunile separatiste din Donbas şi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, reamintește Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!