CC decide dacă Maia Sandu a încălcat sau nu Constituția atunci când a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier
Politic 23 februarie 2021, 15:21 | 3482

Întreaga țară este astăzi cu ochii pe ceea ce se întâmplă la Curtea Constituțională. Peste aproximativ o jumătate de oră vom afla dacă decretul Maiei Sandu de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru este constituțional sau nu. Prin acest mecanism președintele încearcă să genereze dizolvarea Parlamentului pe care îl consideră „cel mai corupt din istorie”, în timp ce o majoritate oficializată PSRM-Șor încearcă să blocheze procedura.

Curtea Constituțională decide astăzi dacă Maia Sandu a încălcat sau nu Constituția atunci când a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministru în pofida deciziei celor 54 de deputați PSRM-Șor de a o desemna în calitate de candidat la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu. Socialiștii și cei de la Șor și-au bazat demersul politic pe o hotărâre a Curții Constituționale din 6 august 2020 care obligă șeful statului, în cazul în care este constituită „o majoritate parlamentară absolută formalizată”, să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru. Maia Sandu a neglijat însă propunerea majorității și a înaintat-o pe Gavrilița – scopul președintelui fiind epuizarea celor două tentative de învestire a Guvernului și dizolvarea actualului Parlament. Astăzi, în timpul pledoariilor de la Curte, cele mai contondente discuții au vizat noțiunea de „majoritate formalizată absolută” și felul cum a fost aceasta constituită, judecătorii Curții încercând să înțeleagă dacă majoritatea PSRM-Șor a fost constituită pentru a guverna sau pentru a bloca dizolvarea Parlamentului.

VASILE BOLEA: "Acest Parlament pe care doamna președinte îl consideră nedemn a ales-o pe Maia Sandu în calitate de prim-ministru în 2019. Acest Parlament nedemn inclusiv a desemnat membrii judecători la Curtea Constituțională. Aceste etichetări - care le-au auzit deputații în Parlament, care au fost aleși de către popor și mandatele cărora au fost validate de Curtea Constituțională - eu le consider unele politice, aceste etichetări, fără a avea o argumentare juridică."

OLESEA STAMATE: "Pe masa Dumneavoastră astăzi se află o speță deosebită și complicată. Complicată nu doar prin complexitatea argumentelor juridice care trebuiesc analizate, cântărite și apreciate. E cu atît mai complicată în virtutea contextului social-politic pe care urmează să-l apreciați, onorați judecători ai acestei Curți ăn vederea neadmiterii recapturării instituțiilor statului de către gruările oligarhice care nu sevesc decât intereselor proprii și de grup. Astfel, responsablitatea pe care o comportă decizia Dumneavoastră este enormă. Fără a exagera pot spune că de soluția pe care o veți pronunța depinde soarta fiecărui cetățean al acrstei țări. Dacă cva urma această țară cursul democrației și al respectului pentru drepturile omului și demnitatea umană sau va perpetua mocirla generată de corupție, protecționism, sărăcie și migrație masivă va depinde în mare măsură de decizia Dumneavoastră."

Opinia ta contează. Comentează!