BNM a majorat rata de bază cu 1%, dar și ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight
Economic 6 septembrie 2021, 15:31 | 1149

Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază cu un punct procentual. Se întâmplă pentru a doua oară în mai puțin de 40 de zile și după o perioadă de doi ani în care rata de bază a fost doar în scădere. BNM își explică decizia de politică monetară prin dorința de a atenua riscurile și presiunile inflaționiste. Altfel spus, BNM își propune să tempereze creșterea prețurilor. Pe de altă parte, unii experți economici atenționează că majorarea ratei de bază va genera scumpirea creditelor și ar putea afecta creșterea economică.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, cu vot unanim, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară cu un punct procentual până la 4,65 la sută anual. Totodată, se vor mări cu un punct procentual ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight - până la 7,15 și, respectiv, până la 2,15 la sută. BNM spune că decizia a fost luată pentru a atenua presiunile inflaționiste și riscurile cauzate de evoluția situației pandemice. De asemenea, Banca Națională a atenționat asupra majorării prețurilor internaționale la produsele importate. Unii experți economici spun însă că BNM nu ar trebui să grăbească înăsprirea politicii monetare înaintea unui nou val pandemic. Potrivit lui Dumitru Vicol, analist asociat al Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Banca Națională ar trebui să ridice rata de bază cu doar 0,25% și să aștepte noile previziuni economice din 5 noiembrie.

DUMITRU VICOL, expert economic: "Există deja semne că în principalele țări ale lumii creșterea economică încetinește, iar un nou val pandemic ar putea modera și mai mult această creștere. România și Polonia nu încearcă să lupte cu inflația de import din cauza incertitudinii. BNM nu ar trebui să grăbească înăsprirea semnificativă a politicii monetare și să aibă o atitudine mai apropiată de băncile centrale din Polonia și România."

mitru Vicol a menționat că Banca Națională a României nu se grăbește să crească dobânzile la credite tocmai pentru a nu frâna revenirea economică. În context, expertul economic spune că economia Republicii Moldova are nevoie de mai multe credite și investiții pentru a alimenta potențialul de creștere.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie