Jurnalul orei 15, 6 Iulie
Jurnalul orei 15:00 6 iulie 2022, 17:00 | 714

Prezentat de Eugenia Apostu

Victimele regimului stalinist, care mai sunt în viață, îi pomenesc astăzi pe părinții sau pe bunicii scoși din casă, în 1949, și duși în regiunile îndepărtate ale Uniunii Sovietice. Acum 73 de ani, s-a mai făcut un act de rusificare a românilor - 36 de mii de basarabeni s-au pomenit în coșmarul sovietic. Turnați de activiști localnici, oamenii au fost ridicați la miezul nopții și încărcați în vagoane. Cu fotografiile celor dragi și cu amintiri amare, urmașii basarabenilor deportați au venit la monumentul „Trenul Durerii” din Chișinău.

Despre operaţiunea ”Sud” a sovieticilor, care i-au năpăstuit pe mii de basarabeni, s-a vorbit astăzi și la Muzeul Național de Istorie. Documentele de arhivă arată că toate bunurile ţăranilor deportaţi au fost transmise kolhozurilor, iar o parte din ele a fost furată. În iulie 1949, în Siberia au fost deportați și peste zece mii de copii.

Energia termică și cea electrică s-ar putea scumpi din nou în Chișinău. „Termoelectrica” S.A. a solicitat autorității de reglementare ajustarea prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului la energia termică livrată consumatorilor în anul 2022.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie