Ucraina cere Națiunilor Unite să pedepsească Rusia prin a-i retrage dreptul de veto în Consiliul de Securitateal ONU
Externe 22 septembrie 2022, 15:44 | 362

Ucraina cere Națiunilor Unite să pedepsească Rusia prin a-i retrage dreptul de veto în Consiliul de Securitate. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, cere crearea unui tribunal special al ONU, care să decidă o "pedeapsă justă" pentru Rusia. Subiectul ar putea fi abordat astăzi în Consiliul de Securitate, care se reuneşte pe tema atrocităţilor comise de trupele ruse în Ucraina, scrie Reuters.

Reuniunea de azi a Consiliului de Securitate, din care Rusia face parte cu statut de membru permanent, intervine la o zi după ce Vladimir Putin a ameninţat Occidentul cu utilizarea armei nucleare. ”Rusia nu este în mod serios interesată de negocieri de pace, ea se teme de negocieri reale cu Ucraina şi nu doreşte să îndeplinească niciun fel de obligaţii internaţionale”, a declarat ieri Volodimir Zelenski într-un discurs susţinut prin videoconferinţă în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Ucraina vrea pace. Europa vrea pace. Lumea vrea pace. Şi am văzut cine este singurul care vrea război."

"Rusia vrea război", a subliniat Zelenski, adăugând că Moscova doreşte să treacă de iarnă pe teritoriul ocupat al Ucrainei pentru a-şi pregăti forţele în vederea unei noi ofensive sau cel puţin să-şi pregătească fortificaţii în teritoriile ocupate ucrainene, în timp ce mobilizează mai multe trupe în ţară. "Omenirea şi dreptul internaţional sunt mai puternice decât un stat terorist. Rusia va fi forţată să oprească acest război" în cele din urmă, şi-a exprimat convingerea Zelenski.

Până acum, Consiliul de Securitate al ONU nu a putut să adopte măsuri semnificative în cazul agresiunii împotriva Ucrainei pentru că Rusia este membru permanent cu drept de veto împreună cu Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi China. Reuniunea de azi va fi a 20-a oară când Consiliul de Securitate se întruneşte cu privire la Ucraina în acest an. Ucraina, Statele Unite şi alte state occidentale au acuzat Rusia de crime de război în Ucraina. Moscova neagă că ar fi vizat civili în cursul a ceea ce ea numeşte 'operaţiune militară specială', calificând acuzaţiile de încălcări ale drepturilor omului drept o campanie de calomnie împotriva sa, potrivit Reuters.

Preşedintele american Joe Biden a acuzat ieri Rusia de ''încălcarea într-o manieră neruşinată'' a principiilor fondatoare ale Cartei Naţiunilor Unite, în jurul cărora el a cerut tuturor ţărilor, democratice sau nu, să se unească. Biden a evocat ''interdicţia clară de apropriere prin forţă a teritoriului unei ţări vecine'' şi a adăugat, de la tribuna Adunării Generale a ONU: ''Acest război nimiceşte dreptul Ucrainei de a exista, pur şi simplu''.

JOE BIDEN președintele SUA: "Lumea trebuie să vadă aceste acte scandaloase pentru ceea ce sunt cu adevărat. Putin susține că a trebuit să acționeze pentru că „Rusia a fost amenințată”, dar nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni altcineva decât Rusia a căutat un conflict."

Reprezentantul ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a caracterizat discursul lui Biden drept unul ”rușinos”, unul de natură propagandistică.

Liderul de la Casa Albă a estimat că a sosit timpul pentru reforma Consiliului de Securitate al ONU, adesea paralizat prin recurgerea la dreptul de veto. Joe Biden a cerut ''creşterea numărului de membri permanenţi şi nepermanenţi'' ai Consiliului de Securitate astfel încât ţări din Africa, America Latină şi Caraibe să fie reprezentate, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!