Fondul Monetar Internaţional a deblocat 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova
Economic 22 septembrie 2022, 15:27 | 475

Fondul Monetar Internaţional a dat undă verde pentru deblocarea a 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, remarcând progresele realizate de autorităţile de la Chişinău în domeniul guvernanţei fiscale şi eforturilor anticorupţie. Această sumă face parte dintr-un pachet mai amplu, de 800 de milioane de dolari, pe care Guvernul îl poate accesa pe parcursul a trei ani, dacă îndeplineşte anumite condiționalități prevăzute în acordul cu FMI.

Prin includerea fondurilor care au fost eliberate recent, sprijinul total pe care Republica Moldova l-a primit până acum de la FMI se ridică la 242 de milioane de dolari. Totuși, organizația financiară internațională notează că presiunile asupra finanţelor publice ale Republicii Moldova s-au intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina, conducând la efecte secundare precum explozia preţului gazelor naturale şi alimentelor. Potrivit FMI, economia țării noastre este aşteptată să stagneze pe termen mediu, iar inflaţia va rămâne ridicată.

KENJI OKAMURA, directorul general adjunct al FMI: "În pofida acestor provocări, autorităţile rămân angajate faţă de programul susţinut de FMI, care este destinat să sprijine persoanele vulnerabile, să continue reformele şi să creeze condiţiile pentru o creştere sustenabilă. Autorităţile au finalizat cu succes angajamentele cu privire la guvernanţa fiscală, supravegherea sectorului financiar şi întărirea legislaţiei în domeniul anti-corupţie."

Directorul general adjunct al FMI mai spune că dacă vor fi continuate aceste politici, Republica Moldova va putea să beneficieze de noi finanțări nerambursabile de la donatori, necesare pentru a face față presiunilor asupra cheltuielilor și pentru a menține rezerve fiscale adecvate.

KENJI OKAMURA, directorul general adjunct al FMI: "Menținerea unui mix adecvat de politici va fi esențială în viitor, având în vedere presiunile inflaționiste persistente, constrângerile de finanțare bugetară și riscurile excepționale de scădere în jurul valorii de referință. În plus, sunt necesare eforturi concertate pentru a îmbunătăți eficiența cheltuielilor și pentru a stimula credibilitatea bugetului."

În același timp, directorii FMI au subliniat importanța sporirii programelor de asistență socială, extinderii bazei de impozitare internă și avansării reformelor în domeniul energiei și al întreprinderilor de stat.

Opinia ta contează. Comentează!