Regizorul american Martin Scorsese a primit aseară, la Festivalul de Film de la Berlin, „Ursul de Aur” onorific pentru întreaga carieră
Monden 21 februarie 2024, 15:51 | 385

Regizorul american Martin Scorsese a primit aseară, la Festivalul de Film de la Berlin, „Ursul de Aur” onorific pentru întreaga carieră. Cu filmele sale, Scorsese şi-a dezvoltat în ultima jumătate de secol o marcă înregistrată, a declarat pe scenă cineastul Wim Wenders despre regizorul în vârstă de 81 de ani.

Martin Scorsese a fost premiat cu un Urs de Aur onorific pentru întreaga carieră cu puțin timp înaintea decernării Oscarurilor, competiţie în cadrul căreia cel mai recent film al cineastului american, „Killers of the Flower Moon”, a primit zece nominalizări.

Ursul de Aur onorific i-a fost acordat şi pentru a onora efortul lui Martin Scorsese de a conserva filme vechi pentru posteritate. Proiectul de conservare a fost coordonat de Scosese alături de alţi regizori şi scenarişti - Steven Spielberg, Paul Schrader şi Jay Cocks - începând cu anii 1970, scrie Reuters.

Privind înspre viitor după o carieră de şase decenii în industria filmului, Martin Scorsese consideră că cinematografia este suficient de adaptabilă pentru a face faţă schimbărilor tehnologice.

MARTIN SCOSESE: "Această comunitate de oameni este călăuzită de o dragoste obsesivă pentru această artă, care este cinematografia. Și munca pe care o facem individual este parte a unei conversații continue, o conversație care este până la urmă fără sfârșit și în afara timpului.Chiar îmi pare că mai vreau să fac filme. Poate că voi vedea în câțiva ani încă unul. Mulțumesc!"

„Nu cred că cinematografia este pe cale să moară... Se transformă. Nu cred că ar trebui să lăsăm tehnologia să ne sperie”, a declarat regizorul.

După ceremonia de decernare a premiului, organizatorii festivalului au proiectat thrillerul „The Departed”, realizat de Scorsese în 2006.

La Festivalul de Film de la Berlin, Martin Scorsese a anunțat un nou proiect: el va fi actor cu un rol mic, dar puternic în viitorul film polițist al lui Julian Schnabel, „In the Hands of Dante”.. Scorsese îl va interpreta pe un înțelept, care îl influențează pe Dante Alighieri în timp ce acesta scrie „Divina Comedie”. Această nouă intepretare se anunță a fi cel mai important rol pe care l-a avut ca actor, deși Scorsese a apărut în multe dintre filmele sale și a jucat ocazional în filme ale altor regizori. Spre exemplu, l-a interpretat pe Vincent van Gogh într-un segment din filmul „Dreams” al lui Akira Kurosawa din 1990.

În opinia lui Martin Scorsese, festivaluri precum Berlinala sunt locul în care noi regizori pot fi descoperiţi.

„Ursul de Aur” este un premiu care se acordă anual pentru cele mai bune producții cinematografice. Distincția se acordă de către o comisie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Oficial, este decernat producătorilor de film și nu regizorilor. „Ursul de Aur” este astfel cel mai important premiu al festivalului, înaintea Marelui Premiu al Juriului „Ursul de Argint”.

Opinia ta contează. Comentează!