”Expert-Grup”: abrogarea ”legii miliardului” poate avea efecte similare cu ”furtul miliardului”
Politic 12 aprilie 2021, 19:30 | 929

Noul proiect privind abrogarea ”legii miliardului”, votat de Parlament în prima lectură, după ce o lege similară a fost anulată de Curtea Constituțională, ar putea avea efecte similare cu ”furtul miliardului”. Este atenționarea Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup”, potrivit căruia inițiativa ar putea avea consecințe extrem de negative asupra stabilității macrofinanciare și asupra imaginii Republicii Moldova în fața potențialilor finanțatori, creditori și investitori.

Experții independenți îndeamnă clasa politică să renunțe la așa-numita abrogare a ”legii miliardului” și la alte scheme, care pun în pericol sistemul financiar și bugetul de stat. Totodată, autoritățile sunt îndemnate să se concentreze asupra miezului problemei, și anume pe investigarea jafului bancar, și tragerea la răspundere a vinovaților, din contul cărora ar trebui fie recuperați banii furați din sistemul bancar.

ANALIZA ”EXPERT-GRUP”: "Efectul direct al anulării ”legii miliardului” este decapitalizarea Băncii Naționale, ceea ce va crea noi presiuni pe bugetul de stat. Măsura respectivă va genera pierderi de circa 13 miliarde de lei pentru BNM, ceea ce se va transpune în reducerea capitalului statutar al acesteia, care va intra în minus la circa zece miliarde de lei."

”Expert-Grup” mai arată că ”potrivit articolului 9 al Legii cu privire la Banca Naţională, Guvernul, în persoana Ministerului Finanţelor, va fi obligat să vină cu o contribuție monetară pentru recapitalizarea băncii centrale”. Astfel, anularea ”legii miliardului” nu scoate de pe umerii cetățenilor povara acestei datorii, deoarece din contul acestora va trebui să fie recapitalizată banca centrală. Amintim că pe 9 aprilie, un nou proiect pentru abrogarea ”legii miliardului” a fost aprobat în prima lectură. Asta după ce o lege similară, adoptată de către deputații PSRM–Șor, în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020, a fost declarată neconstituțională. De data aceasta, inițiativa socialiștilor a fost votată de aproape toți deputații, cu excepția celor din PAS. Legislatorii din Platforma DA spun că proiectul ar urma să fie îmbunătățit pentru lectura a doua.

Opinia ta contează. Comentează!