Unul dintre autorii schemei Bahamas de finanțare a PSRM divulgă, în premieră, detaliile finanțării ilicite
Politic 11 octombrie 2021, 20:48 | 62976

Unul dintre autorii schemei Bahamas, prin care Partidul Socialiștilor și ex-președintele Igor Dodon au primit milioane de euro pentru campaniile electorale din 2015 și 2016 divulgă, în premieră, detaliile finanțării ilicite. În total ar fi vorba de 17 milioane de euro, care, prin diverse tertipuri financiare, au fost cheltuite în favoarea PSRM, prin intermediul unei firme offshore, care aparținea fostului deputat comunist al Dumei de Stat a Rusiei, Vaha Agaev. Socialiștii susțin că subiectul „Bahamas” este unul artificial.

„Socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas”. Așa scria presa, în 2016, despre transferul a un milion și jumătate de euro, care cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, a intrat în contul companiei „Exclusiv Media”, fondată de deputatul socialist Cornelilu Furculiță. Ulterior, în baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului, majoritatea deputați sau membri ai formațiunii politice. De-a lungul timpului, demnitari de stat și investigații de presă au dezvăluit că firma de pe care a fost efectuat transferul se numește „Westerby Limited”, și îl are ca beneficiar final pe cecenul Vaha Agaev, un prosper om de afaceri în domeniul petrolier, deputat comunist în Duma de Stat a Rusiei. În 2020, Agaev a murit de Covid. În prezent, fiul mai mare al acestuia, Bekhan este deputat în Duma de Stat a Rusiei din partea partidului de guvernare, „Rusia Unită”. Fiul mai mic, Batâr, se ocupă de gestionarea companiei petroliere. Jurnal TV a reușit să discute cu directorul adjunct al companiei de la acea vreme, care ne-a confirmat, în premieră, că în spatele firmei offshore s-a aflat fostul șef a acestuia, Vaha Agaev. El susține că, în total, în contul „Westerby Limited”, au ajuns 17 milioane de euro. Din acești bani, cu aproximativ 10 milioane de euro, „Westerby Limited” a cumpărat, în 2015, licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV și dreptul la utilizarea mărcii ziarului rusesc „Argumentî i Factî”.

EVEGHENY KHEYMAN, om de afaceri: "Tranzacțiile aveau loc prin firma „Westerby Limited”. Beneficiarul acestei firme este Batâr Agaev, fiul lui Vaha Agaev. 17 milioane au fost transferate în contul acestei firme pentru cumpărarea unui post TV și a unui ziar."

După încheierea tranzacției, „Westerby Limited” a transmis aceste bunuri companiei „Exclusiv Media”, susține Kheyman. Tranzacția a avut loc la Monaco, fiind operată de juristul Dmitrii Neliubin.

EVEGHENY KHEYMAN, om de afaceri: "Juristul Dmitrii Neliubin s-a ocupat de asta. El locuiește la Moscova, iar mai înainte a lucrat pentru „Aeroflot”. Pe urmă a fost angajat la noi anume pentru a efectua tranzacția. La o lună după încheierea acesteia, Nelibin s-a concediat. Erau încheiate contracte, iar semnarea lor avea loc la Monaco. Documentele le întocmeam pe numele domnului Neliubin, care zbura la Monaco pentru încheierea tranzacției. Eu semnam diurnele, dar și contractele propriu-zise treceau prin mine. Vedeam doar că plata a fost efectuată - înseamnă că banii au ajuns la destinatar."

În afară de cei un milion și jumătate de euro, despre care a scris presa că au fost transferați în contul „Exclusiv Media”, iar apoi direcționați către sponsorii Partidului Socialiștilor, Kheyman susține că au mai fost efectuate și alte plăți, banii ajungând la persoane fizice. Din spusele lui Kheyman, este vorba de aceleași nume, care au ajuns în vizorul mass-media.

EVEGHENY KHEYMAN, om de afaceri: "La fel banii erau transferați la persoane fizice. - De exemplu? - Îmi vine greu să-mi amintesc o familie exactă. Era unul cu fu. - Furculiță? - Da, el. Banii pe care le-au primit persoanele fizice au fost transferați, probabil, pentru demonstrații. Cel puțin, eu așa am înțeles. Câte 50-70 de euro pentru fiecare."

Kheyman susține că Vaha Agaev a fost curatorul lui Dodon la Moscova, acesta din urmă bucurându-se de o promovare intensă în Rusia.

EVEGHENY KHEYMAN, om de afaceri: "În virtutea funcției pe care o dețineam, urmăream aceste tranzacții. Până la alegerea sa în calitate de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a fost în vizită la Aagev. El venea la oficiu. La aceste întâlniri nu discutam despre finanțarea din Bahamas. Discuția se concentra pe teme legate de economie, dezvoltare. Ele aveau loc în formatul următor: Dodon, Vaha Abuevici și eu invitat în cabinet. Exista o înțelegere comună că într-adevăr vor avea loc tranzacțiile următoare. Dar aceste întrebări picante nu se decideau așa, stând față în față în cabinet și „Haideți să trecem în revistă fiecare nume”. Cum era prezentat Dodon înainte să devină președinte? - Viitorul președinte a Republicii Moldova. - Când nu era încă președinte, venea la Moscova singur. După alegeri deja venea cu escortă, noi îl duceam la hotelul „Inelul de aur”."

Contactat pentru o reacție, serviciul de presă al PSRM a negat acuzațiile.

DECLARAȚAI PARTIDULUI SOCIALIȘTILOR: "Domnul Igor Dodon nu are absolut nicio tangență cu această temă. Speculațiile în jurul temei Bahamas rămân a fi, din păcate, un subiect artificial preferat al unor actori politici sau din media care nu vor să se concentreze pe alte subiecte, cu adevărat importante, concrete și arzătoare din societate și economie. Pe tema Bahamas ne-am expus deja și nu avem nimic de adăugat, nici nu este nimic de adăugat."

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, precum și fostul său subaltern, Roman Statnîi, cel care în 2018 a instrumentat un dosar în care Kheyman a petrecut aproape patru luni în izolatorul CNA, au declarat în repetate rânduri că acesta ar fi fost implicat în schema Bahamas. Am încercat să-i contactăm pe cei doi pentru a afla de ce Procuratura Anticorupție nu a întreprins acțiuni de urmărire penală în privința lui Kheyman în cadrul dosarului Bahamas, dar până la ora difuzării materialului nu au fost de găsit.

Opinia ta contează. Comentează!