Tribunalul de la Stockholm a respins cererea depusă de Komaksavia Airport Invest Ltd împotriva Republicii Moldova
Justiţie 3 august 2022, 19:27 | 879

Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm a respins cererea companiei Komaksavia Airport Invest Ltd contra Republicii Moldova prin care cerea o despăgubire de 883,7 milioane de euro pentru exproprierea pretinsei investiții în aeroportul concesionat. Mai mult, Tribunalul a dispus oferirea Republicii Moldova a peste 200 de mii de euro drept compensare a cheltuielilor suportate în legătură cu procedura arbitrală. Anunțul a fost făcut de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul ședinței Guvernului.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Prin instituirea procedurii arbitrale din 15 mai 2020, Komaksavia a solicitat Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea întreprinderii de stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora. În mod alternativ, Komaksavia i-a solicitat Tribunalului ca Republica Moldova să-i plătească o despăgubire de 883 de milioane de euro pentru exproprierea pretinsei investiții în legătură cu contractul de concesiune. Aceste cereri au fost respinse."

Potrivit lui Litvinenco, Tribunalul a stabilit că Komaksavia nu a făcut nicio investiție în activele Aeroportului Internațional Chișinău.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Dimpotrivă, Komaksavia a fost obligată să plătească Republicii Moldova cheltuielile amintite, adică 216 mii de euro, salvând țara noastră și de la plata taxelor arbitrale în sumă de peste 400 mii de euro, care la fel au fost lăsate pe seama Komaksavia. Vreau, pe această cale, să mulțumesc avocatului Mihai Buruiană, care ne-a reprezentat în acest dosar, pentru munca depusă și pentru rezultatul dorit."

Amintim că, anterior, Agenția Proprietății Publice i-a înaintat companiei „Avia Invest” SRL o notificare prin care o anunța despre solicitarea de a rezilia contractul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, încheiat în anul 2013. Agenția își baza solicitarea pe faptul că „Avia Invest”, atribuită căutatului Ilan Șor, nu și-ar îndeplini angajamentele asumate în contractul încheiat cu statul, nu a executat obligația contractuală privind constituirea unei noi garanții de bună execuție în valoare de 1 000 000 de euro și a acumulat restanțe la capitolul investiții de 66,2 milioane de euro. Firma lui Șor a primit atunci un răgaz de 180 de zile pentru a înlătura abaterile semnalate.

Opinia ta contează. Comentează!