Prețul unui litru de benzină se apropie de 22 de lei, iar mâine va fi și mai mare
Economic 14 ianuarie 2022, 15:34 | 1426

Benzina a devenit mai scumpă ca niciodată în Republica Moldova. Astăzi, prețul unui litru se apropie de 22 de lei, iar mâine va depăși și acest prag, anunță ANRE. Între timp, și prețul la motorină a crescut, ajungând la aproape 19 lei litrul. ANRE susține că majorările sunt determinate de creșterea prețurilor la petrol la bursele internaționale. Șoferii nu vor să audă însă de justificări. Ei se declară iritați că totul în jur se scumpește, iar salariile aceleași.

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "De la începutul anului încoace, nu a fost nicio zi în care să nu crească prețurile la carburanți. Timp de două săptămâni, benzina s-a scumpit exact cu 50 de bani, ajungând la un preț record, de aproape 22 de lei per litru. S-a scumpit simțitor și motorina - cu aproape un leu. Șoferii dau acum 18 lei și 71 de bani pentru un litru."

Prețurile la carburanți cresc neîncetat de o lună. Scumpirea din acest an a benzinei a început pe 4 ianuarie, când prețul era de 21 de lei și 43 de bani, iar motorina - 17 lei și 86 de bani. De atunci, scumpirile se țin lanț.

Cei care lucrează în domeniul transporturilor spun că nu au încotro.

Oamenii se tem că prețul carburanților va influența negativ și prețul produselor alimentare sau al serviciilor, care și așa sunt foarte scumpe pentru mulți.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat astăzi că de mâine prețurile la pompă vor crește și mai mult. Un litru de benzină va putea fi procurat cu până la 22 de lei, iar cel de motorină cu 18 lei și 84 de bani. Agenția justifică scumpirile prin creșterea prețurilor la petrol la bursele internaționale. Astfel, comparativ cu valorile minime din luna decembrie, cotațiile Platts s-au majorat cu 20% la benzină și aproape 23% la motorină. Totodată, autoritatea de reglementare ne asigură că prețurile calculate la produsele petroliere exclud orice posibilitate a companiilor petroliere de a interveni în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate ale acestora.

Opinia ta contează. Comentează!