Mobilizare cu incidente și nereguli
Externe 29 septembrie 2022, 20:20 | 490

În Rusia, soldații recent mobilizați de Putin sunt revoltați de condițiile în care trebuie să locuiască. În orașul Penza, elevii au fost scoși din școală, ca să elibereze spațiile pentru cei mobilizați. Autoritățile încearcă pe toate căile să cheme bărbații la război, iar președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, cere închiderea frontierelor pentru recruți.

Pe rețelele de socializare apar imagini cu soldații mobilizați, care sunt nevoiți să doarmă în corturi rupte sau în câmp.

Alți bărbați spun că preferă închisoarea decât să se ducă la război.

Iar unii ruși încearcă să-și fractureze mâinile sau picioarele pentru a nu fi mobilizați.

Locuitorii orașului Derbent, regiunea Daghestan, raportează că un vehicul al Ministerului rus pentru Controlul Situațiilor de Urgență se plimbă prin oraș și cheamă prin difuzoare toți bărbații să se prezinte la înrolare.

În Vladivostok, un ofițer de la comisariatul militar a declanșat alarma de incendiu într-o clădire de apartamente pentru a-i determina pe oameni să iasă la intrare și a le înmâna citațiile. Tot în Vladivostok, un angajat al comisariatului militar a intrat pe fereastră pentru a deschide ușa de la intrare a unui bloc, pentru ca ai săi colegi să poată să împartă citații de mobilizare.

În orașul Penza, elevii unei școli au fost scoși de la lecții pentru a pregăti locurile de dormit pentru cei mobilizați. Iar în Republica Tuva, mai multe femei au fost reținute după o manifestație anti-mobilizare.

În Novosibirsk, biroul de înregistrare și înrolare militară a fost atacat cu cocktailuri Molotov.

Kievul anunță că Belarus pregătește locuri pentru a găzdui 20 de mii de soldați mobilizați din Rusia. Iar Statul Major al armatei ucrainene susține, în raportul său zilnic privind evoluțiile de pe front, că armata rusă a trimis două mii de persoane mobilizate de la Sevastopol în regiunea Herson, pe 27 septembrie.

The Foreign Policy notează că de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Moscova și-a mutat trupele de la bazele sale din nordul Europei pentru a închide golul creat de pierderile semnificative și pe fondul eșecurilor în confruntarea cu forțele ucrainene pe câmpul de luptă.

Iar Ministerul apărării al Marii Britanii scrie în evaluarea sa că mobilizarea și exodul masiv al bărbaților de vârstă activă vor avea un impact semnificativ asupra economiei Rusiei. "În cele șapte zile de când președintele Putin a anunțat „mobilizarea parțială" a avut loc un exod semnificativ de ruși care au încercat să evite recrutarea. Deși numărul exact nu este cunoscut, probabil că depășește dimensiunea întregii forțe desfășurate de Rusia pentru invazia din februarie 2022. Între cei care încearcă să părăsească Rusia predomină cei bogați și bine educați", scriu oficialii britanici.

Opinia ta contează. Comentează!