Parlamentul a votat un proiect ce prevede mărirea până la 63 de ani a vârstei de pensionare pentru femei
Economic 26 noiembrie 2021, 15:59 | 1190

Femeile vor ieși la pensie la aceiași vârstă ca și bărbații - la 63 de ani. Un proiect în acest sens a fost votat în prima lectură aseară, aproape de miezul nopții, de majoritatea parlamentară PAS. Deputații din opoziție nu au susținut inițiativa.

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Propunem o abordare echilibrată care, pe de o parte, oferă posibilitatea de a se pensiona la orice vârstă celor care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard și, pe de altă parte, revine la graficul evoluției vârstei de pensionare care a fost aprobat în 2018 și, totodată vine cu o nouă formulă de indexare care să asigure creșterea reală a pensiilor."

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024. Până atunci, ambele vor crește gradual. Documentul prevede dreptul persoanelor care au contribuit la sistemul de pensionare și își pot confirma stagiul contributiv necesar, de a beneficia anticipat de pensie pentru stagiu lung.

DAN PERCIUN, deputat PAS: "În anul 2022, se vor putea pensiona indiferent de vârstă toți bărbații care vor realiza un stagiu de cotizare contributiv de 39 de ani și doamnele cu un stagiu contributiv de 35,6 ani. Un bărbat care a absolvit școala în uniunea sovietică, a făcut doi ani de armată și a învățat la o școală vocațională, iar ulterior a muncit se va putea pensiona și la 59 și la 60 de ani dacă a muncit 39 de ani. "

De asemenea, se propune revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Mai exact, în fiecare an, pe 1 aprilie, pensiile vor fi majorate în sumă fixă, în funcție de creșterea economică. Suma fixă se va calcula ca 50 la sută din creșterea produsului intern brut înmulțit cu pensia medie. Proiectul a generat reacții furibunde din partea opoziției.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: "Care este vârsta medie de mortalitate a bărbaților și a femeilor?"

DAN PERCIUN, deputat PAS: "În medie la noi cum 70 de ani e speranța de viață. Asta e la naștere. Dacă un om ajunge la 60 de ani, speranța de viață în cazul bărbaților e încă 16 ani, iar în cazul doamnelor e 21 de ani. Noi avem o rată mare de mortalitate infantilă."

REGHINA APOSTOLOVA, deputat Partidul Șor: "Acest proiect este împotriva poporului. Este un proiect pe care, dacă îți iubești poporul și țara, nu trebuie să-l votezi. Nu știu de unde ia conducerea noastră cifrele, dar statistica ne arată că speranța de viață abia ajunge la 65 de ani."

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Statistica e de la Biroul Național de Statistică pe anul 2021."

INGA SIBOVA, deputat BCS: "Este o întrebare care vreau să o dau din partea femeilor de vârsta mea, care peste 2-3 ani ar trebui să iasă la pensie. Aceste femei peste noapte se trezesc că nu 2-3 ani, dar 8-9 ani trebuie să mai lucreze. Este o întrebare simplă, ați vrut și nu ați putut, ați putut și nu ați vrut sau nu v-au dat voie cineva în aspectul celor 10 miliarde împrumutate din surse externe?"

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Da noi înțelegem că asta nu e o măsură populară și da noi încercăm să găsim un echilibru și să oferim dreptul la pensie anticipat pentru doamnele care anul viitor o să aibă 35,6 ani lucrați. Și o să fie anul viitor 200 de femei și 2 mii de bărbați care anul viitor o să beneficieze de această facilitate. "

Proiectul a fost susținut de 56 de deputați PAS. Cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și de la Partidul Șor nu au susținut proiectul.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie