Moldova are toată susținerea Ucrainei
Politic 5 iunie 2023, 19:46 | 1474

Autoritățile din Republica Moldova ar trebui să înțeleagă că declarațiile Kremlinului nu presupun garanție sau siguranță pentru cetățenii acestei țări. Este opinia deputatului ucrainean Fedir Venislavski, șeful Subcomitetului pentru Apărare și Securitate, care se află în aceste zile la Chișinău împreună cu mai mulți deputați ai Partidului de guvernământ de la Kiev ”În slujba poporului”.

FEDIR VENISLAVSKI șeful Subcomitetului pentru Apărare și Securitatea al Ucrainei: "Republica Moldova trebuie să învețe și să ia în calcul experiența Ucrainei, care s-a pomenit în condiții politice dificile cu o armată nepregătită. Într-o lume modernă, garanția îți este asigurată de o armată bine pregătită. Este singura modalitate și e valabilă și pentru Republica Moldova. Cred că experiența Ucrainei și scopurile, pe care și le-a trasat pentru viitor, sunt foarte importante pentru voi."

Potrivit deputatului, aderarea Ucrainei la NATO este o prioritate, pentru că doar această Alianța poate face imposibilă orice amenințare din exterior. În context, Fedir Venislavski a precizat că Ucraina este gata să acorde Republicii Moldova ajutorul necesar pentru a rezolva problema transnistreană.

FEDIR VENISLAVSKI, șeful Subcomitetului pentru Apărare și Securitatea al Ucrainei: "Președintele Zelenski a spus clar: noi suntem gata să ajutăm Republica Moldova în soluționarea conflictului transnistrean și în procesul de reintegrare. Depinde de voința cetățenilor și a autorităților centrale cum se va întâmpla acest lucru. Ucraina este gata să ajute."

Ucraina are experiență de reintegrare a teritoriilor ocupate de ruși, a declarat la rândul său secretarul general al Partidului „În slujba poporului”, deputatul Vadym Halaichiuk.

VADYM HALAICHIUK, secretar general al Partidului „În slujba poporului”: "Noi muncim foarte mult pentru a avea o viziune clară de eliberare și de reintegrare a celorlalte teritorii ocupate, inclusiv Crimeea. Este un volum foarte mare de lucru, în toate domeniile - juridic, politic, economic. De aceea, dăm de înțeles că suntem gata să împărtășim această experiență."

Potrivit lui Halaichiuk, viitorul Republicii Moldova și al Ucrainei este în Uniunea Europeană, iar instituțiile comunitare depun efort ca acest lucru să devină posibil.

VADYM HALAICHIUK, secretar general al Partidului „În slujba poporului”: "Nu am dubii, pentru că acest proces este sincronizat. Împreună am primit statut de candidat și împreună așteptăm să începem negocierile de aderare. Țările noastre vor deveni membre după ce vom îndeplini toate cerințe necesare. Desigur, de acest lucru va depinde dezvoltarea țărilor noastre, dar și a Uniunii Europene."

Vadym Halaichiuk crede că Ucraina va învinge în acest război declanșat de Rusia. ”Ucraina își va recupera teritoriile, iar agresorul va fi pedepsit”, a mai adăugat Halaichiuk. Deputații din Ucraina au venit la Chișinău la invitația Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare. Părțile au semnat un Protocol de cooperare și parteneriat, care să sporească dialogul reciproc și să întărească cooperarea și înțelegerea comună.

Opinia ta contează. Comentează!