Alexandru Slusari il acuza pe ministrul Economiei, de abuz in procesul de organizare a licitatiilor pentru reabilitarea drumurilor.
Politic 10 februarie 2020, 21:34 | 1183

Vicepresedintele Parlamentului Alexandru Slusari il acuza pe ministrul Economiei si Infrastructurii, Anatol Usatai, de abuz in procesul de organizare a licitatiilor pentru reabilitarea drumurilor. Deputatul anunta ca daca ministrul nu va prezenta pana maine dovezi privind imposibilitatea publicarii anunturilor despre licitatii in conformitate cu legea, ii va cere demisia. Slusari solicita Procuraturii Generale sa initieze o cauza penala pe numele lui Anatol Usatai pentru depasirea atributiilor de serviciu si exces de putere. Usatai a declarat anterior ca toate achizitiile privind reabilitarea drumurilor sunt publicate pe platforma informationala M-Tender si procedurile se desfasoara transparent.

Potrivit deputatului Alexandru Slusari, a fost încălcată Legea privind achizițiile publice, pentru că anunțurile despre mai multe licitații, privind reparația drumurilor naționale nu fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Și asta în condițiile în care Legea privind achizițiile publice prevede că anunțurile despre licitații urmează să fie plasate în Jurnalul UE dacă valoarea contractului de achiziții publice este egală sau depășește 90 de milioane de lei.

Licitațiile au vizat drumurile Anenii Noi - Căușeni - Ștefan Vodă, Leușeni - Chișinău - Dubăsari, Delacău - Bulboaca - R2 și Cimișlia - Iargara - Sărata Nouă. Potrivit lui Slusari, declarația anterioară a ministrului Economiei, precum că Republica Moldova nu este membru UE și nu poate publica anunțuri în Jurnalul Oficial al UE este una care ”nu corespunde realității”. Asta pentru pentru că în alte cazuri similare, când se făceau licitații de peste 90 de milioane de lei, Republica Moldova a publicat anunțuri în Jurnalul UE.

Alexandru Slusari a solicitat Procuraturii Generale să inițieze o cauză penală pe numele ministrului Anatol Usatâi pentru depășirilor atribuțiilor de serviciu și exces de putere. ”Dacă până marți, domnul Usatâi nu va prezenta dovezi în scris în privința imposibilității publicării anunțurilor despre licitații în conformitate cu Legea cu privire la achiziții publice, vom cere demisia acestuia”, a precizat vicepreședintele Platformei DA. Anatol Usatâi a declarat anterior că toate achizițiile privind reabilitarea drumurilor sunt publicate pe platforma informațională M-Tender și procedurile se desfășoară transparent. Amintim că Guvernul de la Chișinău a anunțat lansarea unui program de reabilitare a drumurilor naționale, în valoare totală de 5,5 miliarde de lei, iar sursa de finanțare pe care contează este creditul de 500 de milioane de dolari din partea Rusiei. Moscova încă nu a aprobat acest împrumut. 

Opinia ta contează. Comentează!