Jurnalul Săptămânii, 13 Februarie

Prezentat de Adrian Prodan

Majoritatea populației de la sate consumă apă exclusiv din fântâni, dar în peste 80 la sută dintre ele, ea nu este bună de băut. Aceste date sunt oficiale. Asta înseamnă că autoritățile știu despre problemă, dar o neglijează. Jumătate dintre satele Moldovei nu sunt conectate la rețele de alimentare cu apă, iar multe din cele existente sunt deja învechite. Într-o realitate greu de închipuit își duc traiul și localnicii din satul Egorovca, raionul Fălești. În sat nu există apeduct, iar oamenii consumă apă din fântână. De mai bine de 10 ani însă, nivelul apei în fântâni a scăzut considerabil.

Iar mai mulți localnici din Trușeni s-au pomenit în mijlocul unei situații cel puțin bizare. O parte din gospodăriile lor s-au dovedit a fi construite pe terenurile vecinilor. Confuzia s-a creat după ce, în 2010, a fost reînnoit planul urbanistic al localității, iar terenurile ar fi fost deplasate cu 11 metri. Gospodăria de pe strada Petru Movilă 13 a dispărut în general de pe hartă, iar piloni de electricitate s-au pomenit amplasați pe mijlocul drumului. Primarul îi cheamă pe oameni să se înțeleagă între ei.

Cum ar fi să nu vă simțiți în siguranță în propria casă? Este sentimentul pe care-l trăiesc locatarii unui bloc din sectorul Botanica al capitalei. Ani la rând apartamentele lor sunt inundate în timpul ploilor şi topirii zăpezilor. De vină este acoperişul deteriorat. Oamenii spun că, în anii precedenți, înlăturau problema din surse proprii - asta chiar dacă lunar, sunt nevoiți să achite pentru întreținerea blocului. S-au adresat de mai multe ori autorităților, dar, în afară de promisiuni, nu au primit nimic.

Opinia ta contează. Comentează!