Averea judecătorilor din Dondușeni - Jurnalul Săptămânii, 5 Iunie
Jurnalul Săptămînii 5 iunie 2021, 21:40 | 1129

Au un salariu lunar de peste 20 de mii de lei. Unii beneficiază chiar și de mașini oferite de stat. Chiar și așa, o bună parte dintre judecători își subestimează bunurile, pe care declară că le dețin oficial. Alții au afaceri scrise pe numele copiilor sau ale rudelor. Echipa Jurnal TV a examinat declarațiile de avere și interese personale depuse de către unii magistrați pentru anul 2020. Pentru început, am analizat cum trăiesc judecătorii din raionul Dondușeni.

Judecătoarea Lucia Danilișin a indicat în declarația de avere și interese pentru 2020 că a ridicat un salariu de 274. 752.07 lei, cam peste 22 de mii de lei pe lună și 124. 920 lei drept pensie, oferită de Compania Națională de Asigurări Sociale. Conform declarației, soțul magistratei a adus acasă un salariu de doar 28.710 lei, de la un SRL. Oficial, familia Danilișin deține un teren agricol evaluat la cinci mii de lei, două apartamente la bloc și o casă în centrul orașului Dondușeni. Lucia Danilișin s-a arătat uimită că am întrebat-o de declarația de avere și interese.

Dar să le luăm pe rând. Oficial, familia Danilișin indică în declarația de avere și interese că deține două autoturisme. O mașină a fost evaluată la 0 lei, cealaltă - la peste 154 mii lei.

La capitolul bunuri imobile, judecătoarea Lucia Danilișin a indicat două apartamente. Unul obținut prin donație și evaluat la peste 22 mii de lei, iar altul a fost procurat în 2007, cu 25 de mii de lei. Ambele imobile se află în orașul Dondușeni. Judecătoarea s-a arătat surprinsă că ar fi indicat în declarația de avere și interese tocmai două apartamente.

Lucia Danilișin s-a retras în biroul ei din Judecătoria Dondușeni și a început față de echipa Jurnal TV să examineze fiecare declarație de avere depusă pană în 2020. la început, nu-și amintea de cel de-al doilea apartament. Mai târziu și-a amintit.

Declarația a fost depusă la sfârșitul lunii martie curent. Lucia Danilișin a indicat că locuiește într-o casă nefinisată de 89 metri pătrați, evaluată la peste 150 mii de lei, procurată acum zece ani, aflat chiar în centrul orașului Dondușeni. Vizibil, imobilul este cu mult mai mare decât suprafața indicată.

După ce am plecat din birou, Lucia Danilișin a depus a treia declarație de avere și interese. Ea a înlocuit suprafața unui apartament cu cea a casei. A modificat prețul unui autoturism. De fapt, a indicat că l-a procurat cu zece mii de lei mai scump decât în declarația anterioară. La capitolul ”salariul soțului”, judecătoarea a indicat un salariu de 1640 de lei obținut de la compania care îi aparține tot lui, II "Danilișin Ion". Am căutat informații despre această companie și am aflat că ea nu mai activează cu acest nume. Însă am descoperit că Ion Danilișin este administrator la compania SRL NORD.DAN-D.I.L. iar ginerele magistratei este fondatorul. Mai mult, cu această denumire își desfășoară activitatea un magazin alimentar, care se află lângă casa familiei Danilișin, în centrul orașului Dondușeni. Oamenii din localitate care au dorit să își păstreze anonimatul ne-au spus că pe acte figurează ginerele și soțul magistratei, de facto, stăpâna magazinului ar fi chiar Lucia Danilișin. Acesta activează în sistemul judecătoresc din anul 1990.

Colega ei din aceeași instanță, Tatiana Sobolschi, indică în declarația sa de avere și interese pentru 2020 un salariu de 285. 546.88 lei. În acte se arată că a procurat o casă de 100 de metri pătrați cu aproximativ 16 mii de lei. Imobilul se află în satul Tîrnova. Localnici afirmă că prețurile la astfel de case se ridică ca câteva zeci de mii de euro și nu 16 mii de lei, cum ar fi indicat Tatiana Sobolschi.

Tatiana Sobolschi a indicat în acte că soțul său, care activează la Inspectoratul de Poliție Dondușeni,a ridicat un salariu de 75.793.56 lei. Magistrata indică și un venit suplimentar de 145 mii de lei parvenit de la o companie specializată în servicii de transport.

Familia Sobolschi are în posesie trei terenuri - două agricole și unul intravilan. La capitolul ”bunuri mobile”, Sobolschi indică două autoturisme. Un Opel Corsa, cumpărat cu 30 mii lei, și altul Kia Carens, procurat în 2020 cu 7800 euro. Este indicat și un camion de 180 de mii lei și o remorcă de 79 mii lei.

Familia Sobolschi a contractat patru credite în valoare de peste 475 de mii de lei, un credit de 7800 euro, dar și o datorie de zece mii de euro, care urma să fie stinsă în 2020.

Tatiana Sobolschi a devenit judecător în 2019 și a fost numită la Judecătoria Dondușeni pe un termen de cinci ani. Atât în cazul bunurilor imobiliare, cât și al celor mobile, magistraţii nu se jenează să diminueze preţurile în declarațiile de avere. Legea cere să fie indicată valoarea conform estimării cadastrale, care însă, de cele mai multe ori, nu corespunde valorii de piață. Folosindu-se de asta, dar și de alte lacune legislative, unii judecători declară prețuri nereal de mici. Bunăoară, președintele Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, care lucrează în sistem din 1994, susține că locuiește în casa socrilor din satul Cernoleuca, deși în actul depus la Autoritatea Națională de Integritate, ea indică o casă de 172,3 metri pătrați, obținuță în anul 2008 cu 180 mii lei. Am încercat să discutăm cu Lilia Țurcan, însă nu am găsit-o la sediul Judecătoriei Dondușeni.

Secretara ne-a recomandat să așteptăm în hol, pană va lua legătura cu Lilia Țurcan.

Aproape o oră am așteptat pe holul instanței, pană magistrata va răspunde la apelurile insistente ale secretarei sale.

Ulterior, Lilia Țurcan ne-a răspuns la telefon.

Lilia Țurcan a indicat în declarația de avere și interese pentru anul 2020 că a ridicat un salariu de 429. 256.06 lei, iar soțul său a fost remunerat cu 76.797.79 lei. În act, magistrata a scris că soțul este pensionar al MAI și a beneficiat de pensie în sumă de 54. 300.58 lei. La capitolul ”bunuri imobile”, familia Țurcan arată o casă, estimată la 180 mii lei, dar și opt terenuri, dintre care șase sunt agricole, iar două intravilane. Toate sunt evaluate la 0 lei.

Președintele Judecătoriei Dondușeni a indicat un venit anual de 21 de mii de lei obținut din darea în arendă a terenurilor. La capitolul ”bunuri mobile”, familia Țurcan deține doar un autoturism Mitsubishi Pajero Sport, procurat în anul 2011 cu 32 de mii de dolari. În act, Lilia Țurcan a indicat că a luat un credit pe numele său, în suma de 1.700.000 lei, pe care urmează să îl ramburseze în zece ani, cu o dobândă de zece la sută. Un simplu calcul ne arată că judecătoarea ar urma să întoarcă lunar, până în 2024, în jur de 15 mii de lei pe lună. Și soțul ei a contractat un credit de 150 mii de lei, cu o dobândă de 12 la sută, ce urmează să-l întoarcă pană în anul 2022.

Soțul magistratei lucrează acum drept administrator la restaurantul familiei, în centrul orașului Dondușeni. În acte, în calitate de fondator al restaurantului apare fiica magistratei, Carolina Țurcan. Acesta deţine firma SRL „Cavali-Nord”, care administrează restaurantul ”Cavali”. Potrivit Liliei Țurcan, fiica sa a moștenit restaurantul de la bunicii săi, adică de la părinţii judecătoarei. Oamenii din localitate care au dorit să le fie păstrat anonimatul spun că fiica magistratei locuiește la Chișinău și că ar figura doar în acte în calitate de patron al restaurantului. De facto, localul ar fi al magistratei Lilia Țurcan. Aceasta însă neagă afirmațiile.

Judecătoarea Lilia Țurcan a ajuns în atenția presei, după ce a reziliat în trei minute peste 300 de contracte ale mai multor cotași de la Drepcăuți, obligând astfel compania „Drebozaci” să achite peste 3,5 milioane de lei datorie fictivă. După această decizie, mai mulți locuitori ai satului Drepcăuți au blocat traseul care duce spre punctul vamal ”Criva - Mămăliga”. Un alt caz, în care apare Lilia Țurcan a avut loc în septembrie 2018, când două persoane care au recunoscut că au omorât un bărbat în bătaie, au fost pedepsiți cu... un an de închisoare. Cu suspendare.

Lilia Țurcan activează în sistemul judecătoresc din 1994. În septembrie 2020 a primit titlul onorific ”Veteran al sistemului judiciar”. Anterior, preşedintele CSM Victor Micu a propus-o pentru Ordinul "Gloria Muncii". Lilia Țurcan nu a ajuns însă să se bucure de ordin. Judecătoarea a fost omisă din listă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie