Franța, aliat de nădejde al Moldovei
Politic 2 iunie 2023, 19:34 | 546

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030 este cât se poate de reală, dacă autoritățile de la Chișinău continuă în același ritm implementarea reformelor și lupta cu corupția. De această părere este președintele Franței, Emmanuel Macron. ”Franța este un aliat de nădejde al Republicii Moldova”, a precizat ieri liderul de la Paris, la încheierea Summitului Comunității Politice Europene.

EMMANUEL MACRON: "-Cât de real este ca Parisul să devină unul dintre principalii avocați ai Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană? -Probabil, suntem unul dintre principalii avocați ai acestui proces, pentru că noi am susținut recunoașterea statutului de țară candidat. În al doilea rând, noi am susținut decizia președintelui Republicii Moldova de a organiza al doilea Summit CPE și am participat la el. Și în al treilea rând, susținem toate reformele făcute de președintele vostru și de autorități. Deci, nu este doar real acest lucru, este un fapt. Dorința noastră este ca Republica Moldova să mențină această cale a reformelor, să-și mențină ambiția. Consider că sunteți pe drumul cel bun."

Emmanuel Macron se arată convins că Republica Moldova va reuși să-și atingă scopul privind aderarea la blocul comunitar.

EMMANUEL MACRON: "Președintele Sandu luptă cu corupția. Încearcă să îmbunătățească situația economică, independența presei, sistemul justiției și multe altele. Sunt încrezător în abilitățile țării voastre sub conducerea ei și cred că o să avansați în calea europeană. Am spus și la Bratislava: noi, europenii, trebuie să ne asumăm responsabilitățile și să ne asumăm procesul de extindere a Uniunii Europene."

Garantarea securității pe continentul european reprezintă un deziderat important și acest lucru a fost susținut de către liderii europeni la plenara Summitului Comunității Politice Europene, a adăugat Emmanuel Macron. În opinia acestuia, evenimentul desfășurat pe 1 iunie la Bulboaca a demonstrat competențele organizatorice ale autorităților de la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!