Muzeul Național de Artă găzduiește primul proiect fotografic prezentat la Chișinău de artistul Matei Bejenaru din Iași
Cultură 23 octombrie 2023, 17:47 | 888

Muzeul Național de Artă din capitală găzduiește primul proiect fotografic prezentat la Chișinău de artistul Matei Bejenaru din Iași. Este vorba despre expoziția „PRUT”, în cadrul căreia sunt prezentate fotografii despre viața de lângă râul-simbol al rădăcinilor românești. Vizitatorii sunt așteptați până pe 3 decembrie.

TUDOR ZBÂRNEA, directorul Muzeului Național de Artă: "Este un proiect numit „PRUT”, care se orientează către cotidianul din albia Prutului cu viața rurală în special. Un proiect care are și o tentă socială către locuitorii acestei zone."

Expoziția „PRUT” este un proiect de fotografie contemporană ce cartografiază aspecte ale vieții din lumea rurală în bazinul râului Prut. Acest proiect artistic a început în 2011 și va continua în anii următori. Documentarea fotografică se va încheia într-o arhivă ce conține, în prezent, 2700 de imagini.

MATEI BEJENARU, artist vizual din Iași: "Fotografia documentară pentru mine este un mod de a arăta cum este viața reală, vreau să arăt cum este viața oamenilor reali, oameni care nu sunt vizibili în spațiul public sau mass-media, cum muncesc, cum trăiesc, cum se schimbă peisajul, teritoriul, satele, drumurile, pădurile, deci lucrurile astea devin importante odată cu trecerea timpului, pentru că lumea se schimbă foarte repede."

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României susține acest proiect și a făcut posibilă prezentarea lui pentru publicul din Republica Moldova.

ADRIAN DUPU, secretar de Stat în Guvernul României: "Ideea mi s-a părut foarte bună pentru că arată locuitorului din stânga Prutului cât de asemănătoare este viața din dreapta Prutului și la fel arată cum s-au dezvoltat satele și localitățile românești odată cu integrarea noastră în Uniunea Europeană."

Iubitorii de artă care au venit la expoziție spun că au admirat fotografiile prezentate și spun că acestea le sunt aproape.

VALERIA BARBAS, artist multimedia: "Simbolică este această expoziție cu titlul „PRUT”, pentru că ce poate fi mai simbolic decât apa râului, apa râului care desparte, apa râului care unește împreună."

PAVEL OBREJA, sculptor: "M-a captivat această expoziție prin felul de a compune obiectele simple cu care suntem noi obișnuiți, de a le compune în imagini."

Expoziția a fost concepută de Matei Bejenaru în colaborare cu istoricul și criticul de artă Alina Șerban și coordonată de Anastasia Palii. Intrarea este liberă, iar vizitatorii sunt așteptați până pe 3 decembrie.

Opinia ta contează. Comentează!