În timp ce BNM încearcă să descurajeze populația să ia noi împrumuturi, moldovenii se creditează tot mai mult
Economic 21 iunie 2022, 19:51 | 724

În timp ce Banca Națională încearcă să descurajeze populația să ia noi și noi împrumuturi de la bănci, moldovenii se creditează tot mai mult, contribuind astfel la creșterea inflației. Datele BNM arată că, în luna mai curent, împrumuturile noi acordate au depășit suma de patru miliarde de lei, în creștere cu peste 24% față de luna mai a anului trecut. În rândul persoanelor fizice, cea mai mare pondere au deținut-o creditele de consum.

Comparativ cu luna aprilie, în luna mai curent volumul creditelor acordate persoanelor fizice s-a majorat cu cinci la sută și a constituit 942 de milioane de lei. Cea mai mare pondere a împrumuturilor accesate de cetățeni - aproape 70% - au deținut-o creditele de consum. Acestea au fost acordate la o rată medie de 11,7%. Alte 27% din împrumuturi au fost credite imobiliare, iar 3,5% din credite au fost pentru ”alte necesități”.

Potrivit BNM, din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la doi până la cinci ani, cu o pondere de 52% din totalul împrumuturilor acordate. Nivelul înalt de creditare al populației vine în pofida intențiilor Băncii Naționale, care încearcă să tempereze luarea de noi împrumuturi și să încurajeze cetățenii să depună economiile în depozite bancare. La începutul lunii curente, BNM a majorat rata de bază până la 18,5%, care a ajuns astfel la cel mai înalt nivel din ultimii șase ani. Decizia urmărea să provoace inclusiv creșterea dobânzilor atât la credite, cât și la depozite. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că instituția urmărește să scadă consumul excesiv al cetățenilor și să sporească economisirile. Aceasta ar fi atenuat ritmurile de creștere a prețurilor de consum și efectele secundare ale șocurilor din partea ofertei.

Opinia ta contează. Comentează!