Reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO a început astăzi la Bucureşti
Externe 29 noiembrie 2022, 20:19 | 632

„NATO este aici, este vigilentă și este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat. Războiul lui Putin în Ucraina este un eșec”. Declarațiile au fost făcute de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la București, la reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO. Oficialul a dat asigurări că aliații își cresc prezența pe Flancul Estic și au dublat numărul grupurilor de luptă, acolo unde e nevoie.

Statele membre ale NATO furnizează un ajutor fără precedent Ucrainei. NATO va continua să-i sprijine pe ucraineni prin distribuirea de elemente de apărare antiaeriană puternice şi pentru reconstruirea infrastructurii de gaz, şi a celei electrice, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATOL: "Noi trebuie să continuăm să furnizăm sprijin militar pentru Ucraina. Așa că mesajul nostru de la București este că NATO va continua să fie de partea Ucrainei atât timp, de cât va fie nevoie. Noi nu vom da înapoi."

Jens Stoltenberg a mai spus că Alianța Nord-Atlantică nu uită nici de alți parteneri ai săi.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Războiul pornit de Rusia în Ucraina nu ne-a lăsat să uităm de alți parteneri mai vechi, care se confruntă cu presiunea, intimidarea și agresiunea Rusiei. Acest război a făcut ca parteneriatul nostru să fie și mai important. Din acest motiv, miniștri de externe ai NATO se vor întâlni cu omologii lor din Ucraina, Georgia, Republica Moldova și Bosnia-Herțegovina pentru a înfrunta provocările, cu care ne confruntăm și pentru a spori ajutorul."

”Statele Unite nu au aliat mai bun ca România”, a declarat la rândul său secretarul de stat, Antony Blinken, la conferința de presă susținută la București, alături de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. "Cred că puține națiuni înțeleg mai bine decât România cât de important este să luptăm pentru suveranitatea și integritatea teritorială", a afirmat oficialul american.

Iar președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat, la întrevederea cu Antony Blinken, necesitatea de a continua sprijinul pentru Republica Moldova. Șeful statului român a evocat impactul substanțial al conflictului din Ucraina și a prezentat măsurile adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic.

KLAUS IOHANNIS, preșdintele României: "Apreciez faptul că Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina au fost invitate să ni se alăture în cadrul unei sesiuni a acestei reuniuni ministeriale, și că domnul ministru Kuleba va participa, de asemenea, la reuniune în cursul acestei seri. Doresc să subliniez că este pentru prima dată când Republica Moldova participă la o reuniune ministerială a NATO și suntem bucuroși că această premieră are loc la București."

De asemenea, Klaus Iohannis a abordat subiectul crizei energetice actuale, context în care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în sectorul energetic. În special este vorba despre cele din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de energie în regiune.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, participă la reuniunea de la București în cadrul sesiunilor de lucru în format ”aliați și parteneri”, la care au mai fost invitați șefii diplomațiilor din Georgia şi Bosnia şi Herţegovina. Nicu Popescu are programate întrevederi cu președintele Senatului României, Alina Ștefania Gorghiu, și cu alți lideri politici de la București.

Opinia ta contează. Comentează!