BNM, despre inflație și prognoze
Economic 5 februarie 2020, 20:49 | 2047

Rata anuală a inflației s-a majorat, de la 6,3 la sută, în septembrie trecut, până 7,5 la sută în decembrie, a anunțat astăzi guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu. Potrivit lui, accelerarea inflației a fost, în principal, cauzată de creșterea prețurilor produselor alimentare. Armașu a mai spus că în viitor inflația ar urma să scadă, chiar dacă evoluția economiei naționale se va tempera în acest an.

Guvernatorul BNM a adăugat că prețurile reglementate au contribuit neesențial la creșterea inflației, iar tarifele pentru combustibili au înregistrat chiar o evoluție negativă, adică au contribuit la scăderea ratei inflației. Iar asta s-a întâmplat în luna decembrie, până la scumpirea carburanților. Datele privind evoluția inflației în luna ianuarie curent încă nu sunt disponibile, însă Octavian Armașu are prognoze optimiste pentru 2020 și mai ales pentru... 2021.

Astfel, Octavian Armașu spune că inflația medie anuală va fi de 5,1 la sută, în 2020, și de 3,6 la sută, în 2021. Cât despre creșterea economică...

L-am întrebat pe Octavian Armașu ce părere are despre propunerea președintelui Igor Dodon, de a scoate un miliard de dolari din rezervele valutare ale BNM pentru lucrări de infrastructură și dacă este de acord cu afirmațiile experților economici, potrivit cărora o astfel de decizie ar cauza o inflație de două cifre, adică mai mare de zece la sută.

Octavian Armașu spune că a discutat subiectul cu Igor Dodon și că el l-ar fi asigurat că nu mai există intenții de a scoate bani din rezervele BNM.

Octavian Armașu a fost solicitat să comenteze afirmația vicepreședintelui Parlamentului Alexandru Slusari, care a spus că așa-numita ”lege a miliardului” ar urma să fie folosită în scopuri electorale. Potrivit lui Slusari, se pune la cale ”un mișmaș cu modificarea Legii cu privire la Banca Națională, care ar permite ca BNM să achite o parte din profitul său în bugetul de stat”.

Octavian Armașu a mai declarat că ”legea miliardului nu trebuie și nu poate fi anulată”. 

Opinia ta contează. Comentează!