Creșterea continuă a prețurilor la bunuri și servicii este cea mai mare problemă care afectează viața oamenilor
Economic 18 februarie 2022, 16:04 | 640

În situația în care 74% din populația Republicii Moldova spune că anume prețurile în continuă creștere la bunuri și servicii sunt cea mai mare problemă care le afectează viața, combaterea inflației este sarcina numărul unu a autorităților. Despre aceasta se arată într-o analiză publicată astăzi de expertul economic Veaceslav Ioniță, care propune și anumite măsuri de atenuare a scumpirilor.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Problema prețurilor în acest an este la nivelul maxim istoric în aproape 20 de ani, de când noi am pus această întrebare în spațiul public. Începând cu luna a șaptea, noi suntem lună de lună într-un șoc de prețuri. Din nefericire pentru cei care ne ascultă, noi trebuie să constatăm că prețurile vor continua să crească cel puțin încă jumătate de an. După aceasta, vor rămâne mari și nu mai au unde crește. Dar încă jumătate de an noi vom fi în șocul prețurilor."

Veaceslav Ioniță spune că majorarea ratei de bază de către BNM este un instrument de combatere a inflației, dar ar trebui să nu fie neglijat și un alt instrument de limitare a scumpirilor și anume - cursul valutar.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Să nu uităm că Republica Moldova este o țară dependentă de produsele de import. Noi importăm masiv și în funcție de cursul valutar - dacă leul este puternic, prețurile de import sunt mici, iar dacă leul a slăbit, atunci evident că toată marfa importată în valută, la un leu depreciat, înseamnă prețuri mai mari. Din acest motiv, chiar dacă Banca Națională urmărește doar rata de bază, ea este foarte atentă și la ce se întâmplă pe piața valutară."

Expertul economic spune că, în luptă cu inflația, Guvernul și Banca Națională trebuie să-și sincronizeze acțiunile, inclusiv în ceea ce privește intervențiile periodice ale BNM pe piață prin vânzarea de valută.

Opinia ta contează. Comentează!