Guvernul împrumută 150 de milioane de euro de la BEI pentru a implementa programul ”Moldova Drumuri IV”
Economic 14 decembrie 2021, 19:59 | 1169

Guvernul împrumută 150 de milioane de euro pentru implementarea programului ”Moldova Drumuri IV”. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi semnarea contractului de finanțare cu Banca Europeană de Investiții. În plus, pentru realizarea programului, pe parcursul anului viitor urmează a fi negociat și un alt credit de 150 de milioane de euro cu BERD, iar zece milioane de euro vor fi oferiți ca finanțare nerabursabilă.

Cele 300 de milioane de euro vor fi folosite prioritar pentru reabilitarea unor segmente din drumurile naționale M2, M3 și M5. Este vorba de porțiunea de drum ”Frontiera cu Ucraina–Criva–Bălți–Chișinău–Tiraspol, pe sectorul Criva – Bălți”, cu o lungime de 133 de kilometri, drumul ”Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontieră cu România” și centura orașului Chișinău, pe sectoarele 2 și 3, cu o lungime de 17 kilometri.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "O parte mare din aceste proiecte țin de centura Chișinăului. Vedem care sunt ambuteiajele și am aici și un mesaj - să stea liniștit cel de acolo că nu facem noi nimic ca să creăm ambuteiaje. Noi, exact invers, am aprobat toate proiectele ca să reușim să avem această centură cât mai repede și să reducem traficul din Chișinău. În acest sens rog susținerea proiectului."

Proiectul privind reabilitarea și construcția unor drumuri noi a fost susținut de membrii cabinetului de miniștri. Guvernul Gavrilița precizează că proiectul ”Moldova drumuri IV” este o continuare a programelor de infrastructură rutieră, implementate de guvernările precedente. Potrivit Executivului, în anii trecuți s-a reușit reabilitarea și construirea a 500 de kilometri de drumuri.

Opinia ta contează. Comentează!