De șapte ani, un profesor de muzică din satul Colibași crește prepelițe
Social 9 aprilie 2021, 16:04 | 8261

Profesor de muzică de aproximativ trei decenii, un locuitor din Colibași, raionul Cahul, are o mică fermă de păsări. Pe lângă faptul că predă lecții elevilor din sat, de șapte ani, Zahar Cojan, crește prepelițe. Cum îi reușește să combine pedagogia cu îndeletnicirea de suflet, vedeți în materialul ce urmează.

Într-o mică fermă de câțiva metri pătrați, profesorul de muzică, Zahar Cojan, crește trei generații de prepelițe.

ZAHAR COJAN, profesor de muzică din satul Colibași, raionul Cahul: "Aici avem niște pui mici. Astăzi au cinci zile. La această vârstă ei ne-au dat de înțeles că vor să trăiască. De aici încolo mortalitate nu mai trebuie să avem."

Fiecare generație este repartizată în funcție de vârstă.

ZAHAR COJAN, profesor de muzică din satul Colibași, raionul Cahul: "Aici avem niște tineret care are 15 zile. În 30-40 de zile ele se duc la sacrificare. Undeva la 38-40 de zile ele încep a da ouă."

În ultima secțiune sunt prepelițele mature, care produc ouă și sunt gata pentru a fi sacrificate.

ZAHAR COJAN, profesor de muzică din satul Colibași, raionul Cahul: "Aici avem păsările, care deja sunt mature. Asta este o femelă și se ouă. Sunt mai multe feluri care nu se diferă prin penaj, dar acesta diferă deși este același soi. Acesta este masculul, aceasta este femela."

Totul a început acum șapte ani, spune profesorul de muzică. Având niște probleme de sănătate, a auzit că ouăle și carnea de prepelițe l-ar putea ajuta. A cumpărat vreo 30 de păsări și, de atunci, nu se mai satură să le înmulțească.

ZAHAR COJAN, profesor de muzică din satul Colibași, raionul Cahul: "Când au ieșit primii 16 pui mă gândeam că am cea mai mare avere. De atunci, pas cu pas am mers înainte."

Nu știa mai nimic despre cum să le crească, iar primul ajutor i-a fost internetul.

ZAHAR COJAN, profesor de muzică din satul Colibași, raionul Cahul: "De-a lungul timpului, singur am înțeles cum trebuie de lucrat cu ele. Eu trebuie să vin la ele, cel puțin, de 3 - 4 ori pe zi, neapărat. Oriunde nu m-aș duce, în câteva ore mă atrage acasă."

Acum, combină cu succes pedagogia cu creșterea prepelițelor.

ZAHAR COJAN, profesor de muzică din satul Colibași, raionul Cahul: "Nu știu daca voi putea vreodată să mă desparte de ele. Prepelițele iubesc muzica. Eu nu le cânt. Am un radio pe care îl pun aici și le cântă. Când cântă muzica și ele sunt altfel. Asta acționează. Dacă cuiva asta îi pare ceva abstract, să știți că este real."

Lunar, profesorul de muzică din Colibași vinde 1500 - 2000 de prepelițe.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie