Oamenii lui Șor, în fața instanței
Justiţie 4 octombrie 2023, 19:48 | 407

Procesul de judecată în dosarul celor șapte indivizi, care urmau să organizeze dezordini în masă în timpul protestelor organizate de Partidul Șor, este tergiversat, afirmă procurorii. Ședința de azi a fost reprogramată pentru 13 octombrie, deoarece a lipsit un inculpat, care ar avea probleme de sănătate. Procurorul de caz a cerut prelungirea arestului preventiv în privința inculpatului Andrei Baciurin și acesta va sta în în Penitenciarul nr.13 încă 30 de zile.

DUMITRU ȘTEFÂRȚĂ, procuror: "Până astăzi nu s-a reușit cu finalizarea probelor acuzării, a tuturor martorilor al materialelor cauzei penale ori ultimele trei ședințe consecutive s-au amânat din cauza părții apărării și astăzi în cadrul ședinței la fel din cauza lor."

Avocatul spune că inculpatul nu s-a prezentat în fața instanței din cauza unor probleme de sănătate.

EDUAED CALMAȚUI, avocat: "Am fost informat de către client că are probleme de sănătate. Acesta a fost și motivul absenței. Cred că la următoarea ședință va fi prezent."

Procurorul de caz a cerut prelungirea arestului preventiv în privința inculpatului Andrei Baciurin.

DUMITRU ȘTEFÂRȚĂ, procuror: "Atât timp cât nu s-a finalizat cercetarea judecătorească considerăm că riscul eschivării a lui Baciurin este iminent în situația în care dumnealui este cetățean al Federației Ruse, a venit în Republica Moldova pentru actele infracționale care îi sunt imputate. El rămâne unica persoană identificată, adică unica persoană de legătură dintre forțele de influență în comiterea infracțiunii și ceilalți inculpați."

Instanța a acceptat demersul acuzatorului și a dispus ca Andrei Baciurin să-și petreacă următoarele 30 de zile în arest în Penitenciarul nr.13. În timpul ședinței Andrei Baciurin a cerut eliberarea sa din arest preventiv. Acesta s-a plâns instanței că se află în detenție a șaptea lună consecutiv. El a invocat mai multe probleme de sănătate și a spus că nu are acces la servicii medicale.

Pe 11 martie curent, poliția a reținut 25 de indivizi, dintre care șapte au fost plasați în arest. Potrivit anchetei, cei vizați urmau să formeze zece grupuri, de la cinci până la zece persoane, care să fie cazate pe mai multe adrese din Chișinău. Bărbatul venit din Federația Rusă, Andrei Baciurin, urma să meargă la fiecare adresă și să desfășoare acțiuni de instruire pentru organizarea destabilizărilor în timpul protestelor organizate de Partidul Șor. Fiecare membru al grupului urma să fie remunerat cu până la zece mii de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!