Media americană anunță că Joe Biden a fost ales președinte al Statelor Unite
Externe 9 noiembrie 2020, 15:45 | 753

Mai multe publicații americane anunță că Joe Biden a fost ales președinte al Statelor Unite, deși numărătoarea voturilor nu s-a încheiat. Donald Trump refuză să își recunoască înfrângerea. Presa internaţională exprimă îngrijorarea cu privire la provocările uriaşe, care îl aşteaptă pe Joe Biden. Scandalul fraudării alegerilor pare să fie departe de a avea un sfârșit.

AFP scrie că Donald Trump planifică o nouă serie de mitinguri de campanie pentru a contesta rezultatele alegerilor. În Statele Unite, renumărarea voturilor poate fi cerută doar dacă diferența de voturi este mai mică de 0,5 la sută într-un stat (cazul Georgiei). Însă Donald Trump vrea să ducă procesul în fața Curții Supreme, după ce mai multe instanțe locale au respins cererile sale de oprire a numărării voturilor.

Oficialii electorali de stat spun că nu au existat nereguli semnificative în procesul de vot, iar campania lui Trump nu a produs încă nicio dovadă a activității ilegale, chiar dacă acesta susține că au fost trimise voturi prin corespondență ale unor persoane decedate. Pe lângă Georgia, Trump intenționează să facă demersuri similare și în state precum Wisconsin, Pennsylvania și Arizona.

Joe Biden a avut mai mult de 4,1 milioane de voturi decât Donald Trump la nivel național, iar fostul vicepreședinte ar putea ajunge cu peste 300 de voturi ale Colegiului Electoral, cu mult peste cele 270 necesare pentru asigurarea președinției.

Chiar dacă pare greu de acceptat pentru el, Donald Trump este singurul președinte american care nu obține un al doilea mandat. El a luat peste 70 de milioane de voturi, iar republicanii au câștigat locuri în Congres, ceea ce înseamnă că „Trumpismul” nu va dispărea peste noapte, așa cum sperau democrații. Mai mult, poate deveni mainstream în Partidul Republican. Mai ales că generația următoare a familiei Trump este foarte implicată în politică.

Opinia ta contează. Comentează!