Șapte persoane, reținute pe 11 martie pentru dezordine în masă, vor ajunge pe banca acuzaților, anunță procurorii
Justiţie 20 aprilie 2023, 18:59 | 382

Șapte persoane reținute pe 11 martie pentru dezordine în masă vor ajunge pe banca acuzaților, anunță procurorii, care au încheiat urmărirea penală. Suspecții riscă până la șapte ani de închisoare, pentru că ar fi planificat acțiuni de destabilizare în timpul protestelor din 12 martie organizate de Partidul Șor în centrul Chișinăului.

Cei șapte indivizi, cu vârste cuprinse între 21 și 39 de ani, au domiciliu în localitățile din nord, inclusiv în orașul Bălți. Este investigat și inițiatorul acestui grup, un bărbat de 40 de ani, originar din Bălți. Acesta deține și cetățenia altui stat, în care lucra până la revenirea în Republica Moldova, în 2023, precizează într-un comunicat Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

COMUNICATUL PCCOCS DESPRE DOSARUL DEZORDINILOR ÎN MASĂ: "Învinuiții, cât și cei recrutați de aceștia, erau remunerați cu câte o mie de lei pe zi. Membrii grupului i-au instruit în prealabil despre modalitatea de acționare violentă în timpul manifestației. Ulterior, învinuiții au organizat deplasarea și cazarea acestora în municipiul Chișinău. Ancheta are probe că dezordinile în masă, pe care le pregăteau învinuiții pe parcursul anului 2023 urmau să fie declanșate inclusiv pe fundalul acțiunii de protest din 12 martie curent."

În ziua de 12 martie, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că în eventualele acțiuni de destabilizare sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă. Pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, membrii grupurilor create urmau să primească câte zece mii de dolari.

În prezent, cei șapte suspecți sunt în custodia statului. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă până la șapte ani de închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!