În piață apar roșiile autohtone
Primele roșii crescute în gospodăriile țărănești sunt gata să ajungă la cumpărători. Nicolae Rogojînă, un fermier din satul Mărinești, Sângerei, spune că are legume de tot soiul, iar calitatea acestora e cea mai înaltă. Urmează un reportaj realizat de colegii de la TV Nord.
NICOLAE ROGOJÎNĂ, agricultor: "Avem un soi foarte bun, dacă ne uităm aici avem un buchet, al doilea, al treilea, al patrulea, al cincilea și deja este al șaselea. Au fost semănate la 1 februarie și pe 15 martie au fost plantate în seră deja și la momentul de față avem deja 6, se încep deja roșiile a coace, azi sperăm că prima zi o să facem prima culegere, primele tomate din acest an, soiul roz și avem și soi galben, un pic mai la vale."
Nicolae Rogojînă are două sere, fiecare cu o suprafață de 2,5 hectare. Cea mai mare cheltuială este cu încălzirea spațiului.
NICOLAE ROGOJÎNĂ, agricultor: "Costurile la încălzire și sine costul la apă ne costă scump, dar gazul deja l-au micșorat, deja este mai bine. O să facem o asociație din 5-6 persoane și sperăm că și costul la apă să fie un pic mai jos ca să-l putem iriga mai ieftin. Până ce acum avem apă de ploaie care se strânge de pe toate serele și o acumulăm în bazin, avem un bazin de acumulare de 13 mii de cuburi de apă."
90% din recoltă ajung pe rafturile unei rețele de supermarketuri, dar fermierul se gândește și la export.
NICOLAE ROGOJÎNĂ, agricultor: "Planta la 90% se hrănește cu bio organic, sunt la o calitate foarte înaltă pe care putem să le exportăm din țară fără probleme, dar timpul va arăta mai departe."
Lucrătorii sunt mulțumiți de condițiile create de angajator și spun că acasă este mai bine, decât peste hotare.
Un kilogram de roșii la piața din Bălți costă între 25 și 45 de lei.








