Găgăuzii și-au ales deputații
Politic 20 septembrie 2021, 19:59 | 1406

Găgăuzii și-au ales duminică reprezentanții în parlamentul local. Din cele 35 de circumscripții electorale, doar în 18 au fost aleși deputații. 17 fotolii în Adunarea Populară de la Comrat rămân deocamdată libere. În şase circumscripţii vor avea loc alegeri noi, deoarece participarea la vot a fost sub pragul de validare de 33,3 la sută, iar în alte 11 circumscripţii va fi organizat turul doi în data de 3 octombrie.

Aproximativ 114 mii de alegători au fost așteptați ieri la urne în Autonomia Găgăuză. Pentru comoditatea alegătorilor, la fiecare secție de votare au fost afișate fotografiile candidaților. Majoritatea găgăuzilor spun că eșecurile fostului legislativ local i-a demoralizat.

Partidul de guvernare PAS nu și-a desemnat candidați pentru Adunarea Populară, iar președintele acestuia, Igor Grosu, a recunoscut săptămâna trecută că PAS încă are poziții slabe în autonomie.

MIHAIL SIRKELI, jurnalist din Găgăuzia: "Partidele naționale, în afară de acelea care se bucură de sprijinul Rusiei, nu au nici o șansă politică în Găgăuzia. Asta este cert. Din acest motiv numai blocul Comuniștilor și Socialiștilor și-a desemnat candidat. Trebuie creată o ambianță de concurență, unde vor participa nu doar candidați independenți necunoscuți de nimeni, cum se întâmplă acum, ci mai multe partide locale."

Mai multe abateri au fost semnalate în câteva localități. La Vulcănești, de exemplu, candidații independenți îi acuză pe exponenții blocului Comuniștilor și Socialiștilor că i-ar fi mituit pe alegători.

ROMAN TIUTIN, candidat independent circumscripția nr. 10: "Partidul Socialiștilor a făcut agitație la biserică. Enoriașii, direct de la biserică, erau așezați în mașini și duși la centrele de vot. Oamenii votează nu pentru cineva, ci împotriva la ceva. Alegătorilor li se spune că mâine vor veni românii, că vor fi majorate prețurile la gaze și multe altele."

Liderul socialiștilor din Vulcănești, Grigore Uzun, a negat acuzațiile. Tot în ziua scrutinului, deputații BCS Radu Mudreac și Petru Burduja au fost surprinși în apropierea unei secții de votare de la Vulcănești. Potrivit primarului Victor Petrioglu, cei doi ar fi petrecut toată ziua în automobil.

RADU MUDREAC, deputat PSRM: "Nu am avut nici o discuție cu nici un candidat, cu nici un alegător. Pur și simplu am stat în mașină, am urmărit cum are loc procesul electoral, dacă nu sunt abateri, și ne-am căutat de treabă. - Din mașină v-ați uitat? - Din mașină ne-am uitat."

Un alt presupus caz de fraudă a avut loc în Bugeac.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "Un scandal s-a iscat astăzi în circumscriptia uninominala Bugeac. Aici, de la primele ore ale dimineții zeci de oameni, care nu sunt locuitori ai satului, au făcut coadă la secția de vot. Potrivit autorităților locale, cu câteva luni înainte de alegeri, acestia au cerut să fie înregistrați temporar intr-un cămin din localitate în care, de facto, nu locuiește nimeni și care ar aparține candidatului independent Alexandr Chendighelean. În total este vorba de peste 400 de noi înregistrați."

VLADIMIR CÂSA, candidat independent circumscripția nr. 15: "Eu cred că asta a fost făcut intenționat. Oamenii au fost aduși organizat. Omul pur și simplu vrea să-și cumpere mandatul de deputat. Aici au fost înregistrați oameni din alte localități ale autonomiei. Dacă veți analiza în detaliu, o să vedeți că într-un apartament de 50 metri pătrați au fost înregistrate 10 sau 11 persoane."

Alexander Chendighelean neagă acuzațiile oponenților.

ALEXANDER CHENDIGHELEAN, candidat independent circumscripția nr. 15: "Cum de nu mă acuză de omorul lui Kennedy? Ar fi putut să o facă cu același succes."

Potrivit legislației din regiune, deputații Adunării Populare sunt împuterniciți să adopte legi la nivel local, să participe la crearea politicilor interne și să voteze Comitetul Executiv al autonomiei. De asemenea, aleșii locali din Găgăuzia pot iniţia referendumuri la nivelul autonomiei. Rezultatele finale ale alegerilor urmează a fi validate de Curtea de Apel Comrat. La alegerile de duminică din Autonomia Găgăuză prezența la urne a fost de puţin peste 40 la sută.

Opinia ta contează. Comentează!