Grosu: Ședința de astăzi a fost una protocolară, iar joi ar urma să fie aleasă conducerea noului Legislativ
Politic 26 iulie 2021, 19:40 | 1691

S-au inversat rolurile la ședința de astăzi a Parlamentului. Cei care ieri puteau vota aproape orice, astăzi s-au pomenit în minoritate și deja critică deciziile majorității. Este vorba de deputații socialiști, nemulțumiți că ședința de constituire a noului Legislativ s-a încheiat subit după intervenția lui Igor Grosu. Deputații PAS susțin însă că totul s-a desfășurat conform Regulamentului, prima ședință fiind una protocolară. Liderul PSRM, Igor Dodon, condamnatul în prima instanță Ilan Șor, precum și alți opt deputați au lipsit astăzi de la muncă.

Socialiștii s-au arătat iritați de faptul că ședința s-a încheiat fără să fie alese organele de conducere ale Parlamentului.

OLEG REIDMAN, deputat BeCS: "-Cum a fost prima ședință a Parlamentului? - Rea. -De ce? -Nu au luat nicio decizie. -Ce decizii așteptați să fie luate? -Organele de Parlament pentru lucru."

ALLA DAROVANNAIA, deputat BeCS: "-Bătaie de joc. -De ce? -Credeți că asta a fost o ședință așa cum urma să fie prima? Urma să fie constituite fracțiunile parlamentare și să fie aleasă conducerea Parlamentului. Ne-am plictisit, fiindcă s-a transformat în campanie electorală."

VLAD BATRÂNCEA, deputat BeCS: "-Cineva ne-a promis că vom munci toată vara și ați văzut această muncă aprigă? Ați înțeles ceva din discursul doamnei președinte?"

Ședința de astăzi a fost una protocolară, iar joi ar urma să fie aleasă conducerea noului legislativ, susține liderul PAS, Igor Grosu.

IGOR GROSU, deputat PAS: "Noi, din bun simț, i-am informat și am consultat această abordare cu membrii opoziției, cu cei de la socialiști și comuniști și, ca de obicei, în maniera inconfundabilă la început au zis da sigur, așa și vom face, în ultimul moment s-au răzgândit, noi o să mergem conform abordării noastre."

La ședința de astăzi au lipsit 10 deputați, între care liderul PSRM, Igor Dodon, liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, dar și Oazu Nantoi de la PAS, care este internat în spital.

VLAD BATRÂNCEA, deputat BECS: "-Unde este Igor Dodon, nu l-am văzut la ședință? -Dumnevoastră ați înțeles ceva din discursul Maiei Sandu? -Noi punem întrebările. -Dar eu am dreptul să răspund sau nu."

MARINA TAUBER, deputat ȘOR: "-Dna Tauber, vine și domnul Șor la ședința de astăzi? -O să vedeți astăzi."

Cu puțin timp înainte de începerea ședinței, i-am întrebat pe deputați ce așteptări au de la acest parlament și de la prima zi de muncă.

VLADIMIR VORONIN,deputat BECS: "-Ce speranțe aveți? -Avem speranțe că în sfârșit o să se înceapă o activitate productivă a acestui Parlament. -Care sunt obiectivele principale ale dumnevoastră? -Filmați-o pe asta bolnavă de aici."

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat BECS: "-Cu ce gânduri veniți la ședința de constituire a Parlamentului? -Cu cele mai bune. În sfârșit au venit vremurile bune. Iată s-a scumpit benzina cu 50 de lei, iată și pâinea și uleiul. Eu cred că trebuie să ne bucurăm împreună cu dumnevoastră de vremurile bune și cred că vor fi și mai bune."

Prezent la Parlament, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, ne-a spus că Uniunea Europeană va urmări cu atenție activitatea noului legislativ și a reiterat importanța reformării justiției.

PETER MICHALKO, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: "Cu siguranță, guvernarea care vine trebuie să stabilească prioritățile, care sunt așteptate de către oameni, reforme în domenii importante, ele au fost pomenite de cei care au câștigat alegerile."

I-am urmărit pe deputați cu atenție și în sala plenului, acolo unde președintele Maia Sandu ținea un discurs. Unii se clătinau pe scaune și păreau mai atrași de imaginile din telefon.

Deputatul BeCS, Ala Dolință, și-a sprijinit capul pe o mână. Iar Corneliu Furculiță a discutat aproape tot timpul cu Adela Răileanu. La fel și liderul comuniștilor Vladimir Voronin, care și-a găsit alte activități decât să asculte discursul șefei statului.

Ședința de constituire a noului legislativ va fi continuată joi, începând cu ora 10.00.

Opinia ta contează. Comentează!