Oficialii de la Kiev au anunțat că soldaţii săi s-au retras din Lisiceansk, oraș-cheie pe care rușii l-au atacat continuu
Externe 4 iulie 2022, 20:02 | 576

Kievul și-a retras soldaţii din Lisiceansk, din estul Ucrainei, pe care rușii l-au atacat continuu în ultimele săptămâni. Moscova anunță că a preluat controlul regiunii Lugansk, dar Volodimir Zelenski afirmă că ”Ucraina nu renunță la nimic”. Astăzi, pe Insula Șerpilor a fost arborat din nou drapelul galben-albastru. Trimisul nostru special în Ucraina, Dumitru Garcaliuc, se află la Kiev și ne spune mai multe.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar Sud al Ucrainei a declarat într-o conferință de presă că Insula Șerpilor revine sub jurisdicția Ucrainei. Se întâmplă după ce săptămâna trecută, militarii ucrainenii au reușit să îi alunge de acolo pe ruși. În această seară, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeana va crea o platformă, care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul declanșat de Rusia. Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”, costurile fiind estimate la circa 750 de miliarde de dolari. Revenind la situația din Lisiceansk, precizăm că Vladimir Putin a felicitat trupele ruse şi separatiste pentru, cităm, „eliberarea” întregii regiuni Lugansk. Putin a ordonat forţelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei.

Kievul a precizat că după lupte grele, forțele de Apărare au fost forțate să se retragă. "Din păcate, voința de oțel și patriotismul nu sunt suficiente pentru succes - sunt necesare resurse materiale și tehnice. Apărătorii regiunii Lugansk și ai altor regiuni își îndeplinesc eroic îndatoririle civile și militare. Vom reveni și cu siguranță vom câștiga!", se precizează într-un comunicat.

Șeful separatiștilor din Lugansk s-a grăbit să anunțe că regiunea este sub controlul rușilor.

LEONID PASECINIC, șeful separatiștilor din Lugansk: "Este o zi mare, o dată marcată cu roșu în calendarul patriei noastre.Trupele noastre, cu sprijinul forţelor armate ruse, au eliberat orașul Lisiceansk și astfel s-a finalizat cu eliberarea republicii în granițele ei istorice."

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a avut azi dimineața o întrevedere cu Vladimir Putin, căruia i-a raportat situația.

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei: "Unitățile care au luat parte la ostilități active și au obținut succes, victorie în direcția Lugansk, desigur ar trebui să se odihnească, să-și sporească capacitățile de luptă, iar alte formațiuni militare, inclusiv gruparea Vostok, gruparea de Vest, trebuie să-și îndeplinească sarcinile în conformitate cu planurile aprobate anterior și sper că totul se va întâmpla la fel cum s-a întâmplat până acum la Lugansk. "

De partea cealaltă, guvernatorul militar al regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, a declarat că o mică parte din regiunea Lugansk încă rezistă ocupanților ruși.

SERGHEI GAIDAI: "Ministerul rus al Apărării a raportat că armata rusă a capturat deja întreaga regiune Lugansk. Nu este adevărat. O mică parte rămâne sub controlul Ucrainei, dar în fiecare zi, cu fiecare oră când îi ținem și nu-i lăsăm aici, în regiunea Lugansk, este un plus pentru militarii noștri, care întăresc apărarea în regiunea Donețk."

Volodimir Zelenski a promis că armata ucraineană va recuceri teritoriile ocupate temporar datorită tacticilor militare și armamentului modern.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei:m "Ucraina nu dă nimic înapoi, iar când cineva de la Moscova spune ceva despre regiunea Lugansk, să își amintească rapoartele și promisiunile făcute înainte de 24 februarie. Lasă-i să estimeze cu adevărat că au timp și cât au plătit pentru asta."

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei mai anunță că, cităm, militarii ruși „încearcă să preia controlul asupra mai multor sate situate între orașul ocupat Izium din regiunea Harkov și Slaviansk, aflat sub controlul autorităților ucrainene.

În analiza războiului de azi dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia se va concentra acum „aproape sigur” pe capturarea regiunii estice Donețk, după ce a revendicat victoria asupra orașului Lisiceansk.

Opinia ta contează. Comentează!