18 persoane au murit, 59 au fost rănite și peste 30 sunt date dispărute în urma atacului cu rachete al rușilor în Kremenciuk
Externe 28 iunie 2022, 20:19 | 592

18 persoane au murit, 59 au fost rănite și peste 30 sunt date dispărute. Este bilanțul provizoriu în urma atacului cu rachete produs de ruși asupra centrului comercial din orașul Kremenciuk, în regiunea Poltava. Kremlinul are o altă versiune a celor întâmplate. Volodimir Zelenski a făcut apel la Statele Unite să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului. Liderii G7 au declarat că se vor odihni când Rusia își va încheia războiul împotriva Ucrainei.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Este unul dintre cele mai sfidătoare atacuri teroriste din istoria Europei. Un oraș pașnic, un centru comercial obișnuit cu femei, copii și civili obișnuiți înăuntru. Doar teroriștii nebuni cu totul, care nu ar trebui să aibă loc pe pământ, pot lansa atacuri cu rachete spre asemenea obiecte. Am făcut apel la Statele Unite să recunoască Rusia un stat care sponsorizează terorismul. Federația Rusă a devenit cea mai mare organizație teroristă din lume. Acesta este un fapt și trebuie să devină un fapt legal."

Imagini vin și de pe camerele de supraveghere dintr-un parc din apropierea mall-ului și arată momentul în care rachetele rusești lovesc centrul comercial. Poate fi observat suflul exploziei, precum și oameni disperați, care încearcă să scape cu viață.

Bombardamentul a fost atât de puternic, încât a lovit și uzina ”Kredmaș”.

Potrivit armatei ucrainene, lovitura a fost efectuată cu rachete X-22 lansate de bombardiere Tu-22 M3 cu rază lungă de acțiune. De menționat este faptul că avioanele au decolat de pe aerodromul Șaikovka din regiunea Kaluga, în timp ce lansările au fost efectuate din regiunea Kursk.

Autoritățile ucrainene mai anunță că operațiunile de căutare și salvare continuă. Au fost implicate 4 440 de persoane, inclusiv 14 psihologi.

Liderii G7 au semnat o declarație comună, prin care au notat că atacurile fără discernământ asupra civililor nevinovați constituie o crimă de război și că președintele rus Putin și cei responsabili vor fi trași la răspundere.

DECLARAȚIA LIDERILOR G7: "Condamnăm atacul abominabil asupra unui mall din Kremenciuk. Nu ne vom odihni până când Rusia își va încheia războiul crud și lipsit de sens împotriva Ucrainei."

Ministerul rus al Apărării a declarat că Forțele sale Aerospațiale au atacat hangare cu arme furnizate din Statele Unite și Uniunea Europeană.

IGOR KONAȘENKOV, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: "Pe 27 iunie, în orașul Kremenciuk, regiunea Poltava, Forțele Aerospațiale ruse au lansat o lovitură cu arme aeriene de înaltă precizie asupra hangarelor cu arme și muniții primite din Statele Unite și țări europene, în zona ​uzina de mașini rutiere de la Kremenciuk. Această detonare a armelor a provocat un incendiu într-un centru comercial nefuncțional din apropierea uzinei."

Opinia ta contează. Comentează!