Procurorii Anticorupție și ofițerii CNA au reluat astăzi perchezițiile în dosarul finanțării ilicite a Partidului Șor
Politic 25 iulie 2022, 15:40 | 1009

Procurorii Anticorupție și ofițerii CNA au reluat perchezițiile în dosarul finanțării ilicite a Partidului Șor. Descinderi au loc în 100 de locații de pe întreg teritoriul țării. Potrivit surselor noastre, au fost percheziționate și mai multe mașini de lux, care aparțin unor decidenți din Partidul Șor și care au fugit din țară înainte ca procurorii să înceapă acțiunile procesuale în privința lor. Partidul Șor susține că acțiunile procurorilor sunt politice și au drept scop zădărnicirea protestelor.

Sursele Jurnal TV susțin că a fost percheziționată mașina contabilului partidului Olga Romanova. Aceasta este plecată din țară, dar înainte de a părăsi Moldova și-ar fi ascuns mașina de lux în curtea vecinilor părinților săi. Și mașina unui alt contabil, figurant în cauza penală, a fost percheziționată. Este vorba de Alexandru Petrov, la fel fugit din țară. Partidul Șor a emis un comunicat în care menționează că acțiunile procurorilor sunt ilegale.

POZIȚIA PARTIDULUI ȘOR: "În cadrul așa-numitelor percheziții, sculele regimului Sandu au dat buzna în oficiile teritoriale, dar și în casele activiștilor și le-au confiscat bunuri personale, sub pretextul că acestea ar fi probe la dosarul penal, fabricat la comanda PAS."

Pe 23 iulie, deputatul Partidului Șor, Marina Tauber, a fost plasată în arest preventiv în Penitenciarului nr.13.

MIHAIL IVANOV, procuror: "Învinuita, aflându-se sub măsură preventivă cu obligația de a nu părăsi țara, într-o altă cauză penală, la 11 iulie 2022 a săvârșit o altă infracțiuni prin falsificarea raportului prezentat Comisiei Electorale Centrale, privind gestiunea partidului politic. Un alt risc existent este faptul că în cadrul măsurilor și acțiunilor de urmărire penală a fost stabilit că la 21 iulie 2022 a fost stabilit că atât pe calculatoarele utilizate de învinuită, dar și cele ale partidului a fost reinstalat sistemul de operare. Iar alte persoane suspecte au părăsit teritoriul Republicii Moldova."

Avocatul Marinei Tauber susține că nu au fost prezentate probe care ar justifica arestarea clientei sale. IULIAN BĂLAN: "-Este păcat că instanța nu a plecat urechea la argumentele aduse, dar s-a lăsat călăuzită de niște emoții și speculații, care nu au tangență cu probatoriul. -Ce probe au fost aduse? -Asta este și întrebarea, acest dosar, care constituit din 70 de pagini, nu conține nicio probă, care ar indica spre Marina Tauber ca fiind autor sau complice la infracțiunile încriminate."

Escortată de mascați, Marina Tauber a pozat în victimă politică a Maiei Sandu. MARINA TAUBER: "Noi o să demonstrăm nevinovăția noastră, dar la baza acestor învinuiri stă doar dorința Maiei Sandu și a Partidului PAS. Doresc să ne oprească și să oprească protestele. Noi am auzit indicațiile directe ale Maiei Sandu și ale lui Igor Grosu ca să fiu arestată."

Purtătorul de cuvânt al Președinției ne-a spus că nu comentează declarațiile Partidului Șor și ale Marinei Tauber. Iar PAS califică declarațiile Partidului Șor ca fiind false și populiste. Anterior Procuratura Anticorupție a anunțat că potrivit probelor administrate, Partidul Șor ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă din partea unei grupări criminale, condusă de Ilan Șor, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare din Dubai, Viena, Monaco.

Opinia ta contează. Comentează!