Scandal la spitalul ”Gheorghe Paladi”
Social 31 iulie 2023, 19:48 | 8316

Scandal la spitalul ”Gheorghe Paladi” din Chișinău. Directorul instituției, Luminița Mihalcean, este acuzată de către subalterni de management defectuos și incorectitudine în procesul achizițiilor publice. Medicii spun că după ce au semnalat despre problemă, au urmat amenințări cu demisia. Șefa spitalului a refuzat să vorbească în fața camerelor, dar a transmis presei un mesaj, în care zice că își face munca în corespundere cu legea. Primăria Chișinău anunță ca va crea o comisie de anchetă.

Mai mulți angajați ai spitalului ”Gheorghe Paladi” sunt nemulțumiți de activitatea directorului interimar al instituției, Luminița Mihalcean. ”Are un mod de conducere prin presiuni, amenințări, intrigi, prin dezbinarea colectivului și manipularea datelor financiare”, a declarat presei juristul Domnica Colța.

DOMNICA COLȚA, juristul Spitalului ”Gheorghe Paladi”: "M-am adresat cu demersuri către instituțiile statului, cum ar fi Ministerul Sănătății, Consiliul Municipal Chișinău, fondatorul, primarului general, Inspecției Financiare, Centrului Național Anticorupție, privind managementul dezastruos al directorului interimar, 1:29-1:47 începând cu nerespectarea planului de achiziție. Secțiile nu sunt asigurate cu bunuri, medicamente, consumabile de primă necesitate."

Angajații spun că în asemenea condiții este imposibil de lucrat.

VALENTIN FRIPTU, directorul Clinicii obstetrică și ginecologie: "S-a creat o situați critică, când unii se pândesc pe ceilalți, când cei care sunt mai răi au undă verde, și le permite și sala de operație, și tot, iar cei care sunt profesioniști sunt pedepsiți și trecuți pe jumătate de salariu, pe 75 de salariu."

LIVIU SĂRĂTEANU, director adjunct, Asistența mamei și copilului: "Cuțitul a ajuns la gât deja și trebuie să ne expunem și noi părerea noastră. Să fie suspendată din funcție, deoarece să nu fie manipulări, presiuni asupra reprezentanților, că am înțeles că va fi o anchetare de către Primăria orașului."

Personalul medical vrea ca autoritățile să intervină cât mai urgent.

DORINA ROTARU, șef Departamentul neonatal-pediatric: "Din octombrie, când doamna Mihalcean a venit în funcția de director interimar al instituției, noi am avut deja inițiate trei anchete. Vrem să fim auziți, pentru că acesta, într-adevăr este ultimul strigăt al nostru. Poate doar așa să schimbăm ceva."

ALINA BEJAN, medic ginecolog: "Instituția dă faliment. Economii nu sunt, bugetul este la zero. Doamna angajează și eliberează în continuu pe foarte mulți. Este absolut o manieră managerială de răzbunare, de dezbinare a echipei."

NINA BUCĂTARU, șef Secție supravegherea prematurilor: "Doamne își caută oameni loiali, pe care să-i poată dirija, să-i comande, dar oamenii care au verticalitate și au IQ, nu-i poate conduce și nu-i sunt convenabili."

Așa cum angajații ne-au spus că directorul se află în spital, am mers să discutăm cu șefa instituției. Anticamera ne-a spus că Luminița Mihalcean nu este. Am solicitat o reacție, dar ni s-a răspuns printr-un mesaj text.

REACȚIA DIRECTORULUI SPITALULUI ”GHEORGHE PALADI”: "Îmi fac munca conștiincios, conform legii. Și strict îmi îndeplinesc atribuțiile de serviciu. Sunt, mai curând, neplăceri personale, care nu sunt admise în activitatea de zi cu zi. O anchetă de serviciu a fondatorului ar arăta toate aceste lucruri. Sunt pentru o abordare corectă, echidistantă și nu-mi este frică de acuzațiile aduse. Toate acțiunile mele sunt documentate."

În cadrul ședinței de luni a Primăriei Chișinău, viceprimarul Ilie Ceban a declarat că va dispune crearea unei comisii de anchetă, care va examina situația de la Spitalul ”Gheorghe Paladi”.

Opinia ta contează. Comentează!