Cele șase mii de tone de motorină care trebuiau să ajungă în țara noastră așa și nu au ajuns
Economic 8 aprilie 2021, 20:49 | 2991

În câteva zile, agricultorii trebuie să înceapă semănatul. După un an secetos care le-a adus numai pierderi, fermierii se plâng de lipsa banilor pentru combustibil. Cele șase mii de tone de motorină promise de guvernul de la București nu au ajuns deocamdată în țară.

Radu Lupei este un agrigultor din satul Pașcani, raionul Hâncești. El are 180 de hectare de pământ pe care anul trecut a semănat porumb și floarea soarelui. Din cauza secetei de vara trecută, recolta a fost extrem de proastă și bărbatul a pierdut peste un milion de lei. Radu Lupei ne-a povestit că și-a pus speranța în motorina pe care urma să o primească gratuit. Cel puțin ar fi reușt să înceapă semănatul fără a se împrumuta din nou. El a pregătit toate actele, a depus dosarul și este în așteptare deja de două luni.

RADU LUPEI, agricultor: "Ne-au sunat de la AIPA să depunem dosarele pentru recalcularea motorinei. Nu se știe când o să vină, nu se știe ce calcule. Ei spuneau că nu are cine o primi, trebuie cineva să răspundă de devamări."

Fără ajutor din partea statului, va fi nevoit să intre din nou în datorii, iar dacă recolta va fi bună, abia în următorii doi ani va acoperi cheltuielile.

RADU LUPEI, agricultor: "Dacă nu o să ne dea motorina, vom găsi limbă comună cu furnizorii și ne vor aștepta cu banii timp de vreo două luni. Măcar să reușim cu semănatul de primăvară. Dacă nu dau motorina îmi trebuie undeva șase, șapte tone de combustibil pentru ca să prelucrez pămânuturile."

Anul trecut, bărbatul și-a cumpărat o combină. Fără combustibil și fără bani, va fi nevoit însă să o țină în garaj.

RADU LUPEI, agricultor: "Vara asta l-am cumpărat dacă știam că va fi așa secetă nu-l mai cumpăram, am depus pachetul de acte la AIPA, mi-au venit subvențiile am cumpărat tabla, am stricat o casă, lemnul l-am folosit aici și din banii de pe subvenții am construit."

Am sunat la Agenția Rezerve Materiale pentru a afla de ce motorina încă nu a ajuns la Chișinău și cum s-au pregătit autoritățile pentru acest lucru, în contextul în care data limită de depunere a dosarelor a expirat pe 5 aprilie, iar femierii sunt încă ăn așteptarea ajutorului.

GHEORGHE TRETIACOV, directorul Agenției Rezerve Materiale: "-Nu au ajuns e în proces de lucru. - Știm că guvernul de la bucurești a dat aprobarea pe opt februarie, astăzi este opt aprilie, ce se întâmplă este o problemă la noi ? - Tot ce a depins de autoritățile de la noi, de Agenția Rezerve Materiale, toate actele au fost expediate acum după câte eu cunosc ei au anunțat o licitație ca să caute agentul economic care să transporte motorina. -Noi Republica Moldova suntem pregătiți pentru a primi marfa. - Cum sunteți pregătiți, ce aveți pregătit ? - Faceți o scrisoare în scris și vedeți ce anume pe puncte."

Pe 29 decembrie, 2020 în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că România va oferi Republicii Moldova până la 200 de mii de doze de vaccin și 6.000 de tone de motorină, ajutor pentru agricultori.

Opinia ta contează. Comentează!