25 de percheziții au fost efectuate în șase localități în cazul de contrabandă de la punctul de trecere Vulcănești-Vinogradovca
Justiţie 10 august 2022, 19:56 | 873

25 de percheziții au fost efectuate ieri în șase localități din Republica Moldova, în cazul de contrabandă din 31 iulie, de la punctul de trecere Vulcănești-Vinogradovca. Este vorba de un lot cu peste 3,8 milioane de țigări, anunță Serviciul Vamal.

Perchezițiile, care au durat aproape 15 ore, au avut loc la domiciliile, în automobilele fondatorilor și administratorilor unor companii cu activitate în domeniul importului, producerii și comercializării produselor din tutungerie, precum și la sediile, oficiile, secțiile de producere, depozitele și magazinele comerciale.

În consecință au fost ridicate dispozitive de comunicare și stocare a informației, documente contabile, înscrisuri de ciornă privind dubla evidență contabilă, mostre ale țigaretelor și materiei prime pentru expertizele comparative în raport cu cele indisponibilizate la punctul de frontieră Vulcănești-Vinogradovca.

Au fost găsite date de producere false din trecut, care ar fi fost folosite în scopul inducerii în eroare a autorităților de investigații, în situația contrapunerii loturilor de contrabandă cu loturile fabricate de companiile investigate.

S-a constatat că țigaretele erau fabricate atât în mod oficial, cât și la negru. Acestea era apoi transportate și vândute în statele membre ale CSI și în Uniunea Europeană, în cantități semnificative.

Autoritățile de investigație au stabilit și faptul că persoanele vizate din dosar efectuau tranzacții fictive cu materie primă, de milioane de lei, către alte companii inclusiv din regiunea transnistreană, astfel încât marfa să nu poată fi urmărită de către autorități.

Perchezițiile au fost efectuate de către ofițerii Serviciului Vamal, procurorii PCCOCS, ofițerii INI și ofițerii Poliției de Frontieră. Investigațiile continuă în vederea cercetării altor aspecte ale infracțiunilor și ramificațiilor implicate, timp în care persoanele vizate se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Opinia ta contează. Comentează!