Guvernul a ratificat Memorandumul cu UE privind asistența macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro
Economic 29 iunie 2022, 20:12 | 705

Ofițerii de poliție vor fi echipați cu camere de corp, pentru a spori gradul de transparență a activității acestora. Regulamentul a fost aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri. Urmează detalii și alte știri.

Executivul a aprobat ratificarea Memorandumului de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, care prevede acordarea unei asistențe financiare în valoare de 150 milioane de euro. Banii sunt destinați redresării sectorului energetic, consolidării statului de drept și luptei împotriva corupției. Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate, începând cu prima zi de la intrarea în vigoare a Memorandumului și va fi debursată în trei tranșe, până în 2024.

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege privind crearea cadrului regulatoriu, prin care Guvernul va avea posibilitatea de instituire a unui monopol fiscal. Acesta va putea fi aplicat pe sectoarele unde se cere intervenția statului pentru corectarea imperfecțiunilor sau sporirea controlului asupra unei piețe de interes național sau strategic. Necesitatea instituirii monopolului fiscal va fi constatată de comisia națională pentru monopol fiscal, formată din reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile din domeniul economic.

Ofițerii de poliție vor fi echipați cu camere de corp, pentru a spori gradul de transparență a activității acestora. Există părerea că astfel vor fi reduse actele de corupție și incidentele în timpul serviciului. Potrivit regulamentului aprobat de Guvern, camerele de corp vor fi utilizate în mod vizibil și deschis, cu informarea obligatorie despre acest fapt a persoanelor, cu care interacționează angajații MAI. Înregistrarea video va fi pornită în mod obligatoriu la intervențiile în baza apelurilor de urgență, la investigarea infracțiunilor și contravențiilor, efectuarea perchezițiilor și atunci când există pericol pentru viața și securitatea persoanelor sau a ofițerului de poliție.

Opinia ta contează. Comentează!