Ședința de judecată în care Dodon și soția sa sunt cercetați pentru falsificarea unui certificat medical a fost amânată
Justiţie 12 iunie 2023, 15:36 | 1917

O nouă amânare în examinarea cauzei în care fostul președinte Igor Dodon și soția acestuia Galina Dodon sunt cercetați pentru falsificarea unui certificat medical. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ședința a fost amânată din cauza faptului că cererea avocaților lui Dodon de a fi format un complet de judecători, în acest proces, nu a fost examinată deocamdată. Procurorul Petru Iarmaliuc a declarat că apărătorii lui Dodon tergiversează procesul de judecată.

În precedenta ședință de judecată, avocații lui Igor Dondon au depus o cerere prin care au cerut instanței formarea unui complet de judecători pentru examinarea cauzei penale. Astăzi, magistratul Tudor Stambol, în gestiunea căruia se află dosarul, a arătat că nu este de competența sa să soluționeze demersul respectiv și a cerut apărătorilor lui Dodon să înregistreze cererea la sediul central al Judecătoriei. Drept urmare, procurorul Petru Iarmaliuc a declar că astfel se încearcă tergiversarea procesului de judecată.

PETRU IARMALIUC: "Este straniu că domnii apărători doar vineri, în data de 9 iunie, au depus această cerere și au omis termenul rezonabil în care trebuia depusă cererea. Deci, se relevă, cu regret, un caracter tendențios de a tergiversa cumva nejustificat ședința preliminară."

La rândul său, fostul președinte Igor Dodon susține că nu se eschivează de la examinarea cauzei, iar dovada acestui fapt ar fi prezența sa și a soției sale în sala de judecată.

IGOR DODON: "Ce ține de ședința de astăzi, este o problemă cu organizarea din partea instanței. Noi suntem deschiși, ne prezentăm, nu ne ascundem și vom continua și mai departe să ne apărăm poziția."

La sfârșitul lunii martie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a trimis în judecată cauza penală în privința fostului președinte Igor Dodon, a soției acestuia și a unui medic de familie, care de comun acord au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanță. Potrivit procurorilor, în certificat au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al lui Igor Dodon ar avea nevoie de consultații la medici specialiști și, după caz, de a urma un tratament medical în România. Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție i-au permis lui Dodon să plece peste hotare, dar procurorul a fost împotrivă, deoarece, potrivit legii, persoana care are aplicată o măsură preventiva, poate să părăsească domiciliul sau țara în cazul în care sunt circumstanțe personale excepționale. În cadrul audierilor, angajatul medical care a aplicat ștampila pe certificatul medical prezentat în instanță a declarat că nu știe nimic despre pacientul menționat și că ar fi făcut-o la rugămintea unei colege. Aceasta ar fi soția unui consilier municipal PSRM, iar în document nu era scris că fiul lui Igor Dodon trebuie să urmeze cursul de reabilitare în străinătate.

Opinia ta contează. Comentează!