Franţa a reluat astăzi, după pauza de anul trecut provocată de pandemie, tradiţia paradei militare de Ziua Naţională
Franţa a reluat astăzi, după pauza de anul trecut provocată de pandemie, tradiţia paradei militare de Ziua Naţională. Prudenţa continuă să fie prezentă într-un moment, în care ţara încearcă să evite un al patrulea val epidemic cu foarte contagioasa variantă Delta a coronavirusului. Asistenţa a fost redusă la 10.000 de persoane, faţă de 25.000 în vremuri normale, transmite AFP.
Anul acesta, pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysées au revenit militari, drapele şi blindate, dar accesul spectatorilor a fost limitat, cei prezenţi fiind obligaţi să prezinte un paşaport sanitar şi să poarte mască. La parada de anul acesta au participat 5.000 de militari, 73 de avioane, 24 de elicoptere, 221 de vehicule şi 200 de cai ai Gărzii republicane.
Tema ediţiei din 2021 este ”Câştigăm viitorul”, cu dublă referire la bătălia sanitară purtată de francezi, dar şi la pregătirea necesară a armatei pentru angajamente mai dure, de înaltă intensitate, sprijinite pe materiale de înaltă tehnologie, după cum a explicat guvernatorul militar al Parisului. Pentru prima dată au defilat blindatele Griffon, vehicule de transport de nouă generaţie. Pentru prima dată au defilat la Paris şi poliţişti locali, mai precis cei din Nisa, aflaţi în prima linie în două din cele mai grave atentate petrecute în ultimii ani în Franţa. Serviciul de sănătate ale armatei, foarte mobilizat de la debutul pandemiei, care a cauzat peste 110.000 de morţi în Franţa, a fost şi el reprezentant.
În cursul serii, un foc de artificii va lumina cerul deasupra Turnului Eiffel.
În 2020, în plină explozie a pandemiei, defilarea de 14 Iulie a fost anulată pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, fiind înlocuită cu o ceremonie în format redus în Place de la Concorde.
În ziua de 14 iulie 1789, revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federaţiei din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii. ”Libertate, Egalitate, Fraternitate” avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală, din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia, iar 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei.