Guvernatorul Băncii Naționale Octavian Armașu a prezentat raportul de activitate al BNM pentru anul 2020
Economic 1 decembrie 2021, 17:42 | 903

Guvernatorul Băncii Naționale Octavian Armașu a confirmat astăzi că în anul viitor ne-am putea confrunta cu o inflație de 15 la sută. Armașu a prezentat la Comisia parlamentară economie, buget și finanțe un raport de activitate al instituției. Potrivit acestuia, sectorul bancar este sănătos, rata creditelor neperformante a scăzut considerabil în ultimii ani, iar mediul de afaceri are acces la împrumuturi cu dobânzi mai mici.

Guvernatorul BNM Octavian Armașu consideră că sectorul bancar al Republicii Moldova este unul stabil și bine capitalizat, iar băncile au devenit mai transparente după criza provocată de frauda bancară din 2014-2015. Potrivit lui Armașu, soldul creditelor acordate de bănci agenților economici este într-o continuă creștere, iar în decembrie 2020 a ajuns la 45 de miliarde de lei. Mai mult, rata creditelor neperformante a scăzut considerabil în ultimii ani, ca urmare a unei abordări mai prudente a băncilor față de debitori. Ca urmare a procesului de lichidare a celor trei bănci implicate în frauda bancară, au fost încasate până acum 2,6 miliarde de lei, afirmă Octavian Armașu. Asta în timp ce statul le-a alocat acestora peste 14 miliarde de lei. Guvernatorul BNM a fost întrebat de către membrii comisiei parlamentare cum se explică faptul că în anul 2020 unele bănci mari aproape că și-au dublat profiturile, în timp ce economia s-a contractat din cauza crizei pandemice.

OCTAVIAN ARMAȘU guvernatorul BNM: "Dacă e să vorbim de nivelul de profitabilitate, băncile sun profitabile. Eu cred că acesta e un lucru bun pentru stabilitatea băncilor și dacă e să comparăm profitabilitatea băncilor moldovenești cu țările din proximitatea, noi cred că ocupăm un loc de mijloc, undeva."

Octavian Armașu a mai declarat că în prezent, Republica Moldova se confruntă cu șocuri externe majore, cauzate de scumpirea produselor alimentare și a celor energetice. Anume din această cauză, prognoza BNM privind creșterea inflației în anul viitor cu până la 15 la sută este una cu un grad înalt de probabilitate, a adăugat Armașu.

Opinia ta contează. Comentează!