Cu ochii pe averea lui Plahotniuc
Justiţie 17 ianuarie 2024, 19:55 | 487

Vladimir Plahotniuc ar putea rămâne fără bunuri imobiliare, care i-ar aparține, în Franța. Procurorii de la Chișinău și colegii lor francezi au efectuat percheziții, printre altele, la o cabană de la poalele muntelui Mont Blanc. Mai multe aflăm de la Călin Jucovschi.

Un apartament amplasat într-un cartier rezidențial din orașul francez Sciez, cu acces la cort de tenis și bazin, și o vila în proces de renovare, din același oraș, pe malul lacului Leman. Aceste bunuri ce i-ar aparține fostului lider PD au fost puse sub sechestru și percheziționate în dosarul „Frauda bancară”. Potrivit procurorilor, Plahotniuc ar mai deține în Franța o cabană pe un teren de 21 ari, cu vedere la vârful Mont-Blanc. Casa de vacanță are o vinărie proprie, șase dormitoare, o bibliotecă și săli de sport. Valoarea de peste 100 de milioane de lei ale acestora va putea fi recuperată după ce instanța va emite o sentință definitivă de condamnare. Procurorii declară că imobilele sunt înregistrate pe companii din Franța și Cipru, dar aparțin de facto fugarului Vladimir Plahotniuc, învinuit în dosarul „Frauda bancară”.

Printre bunurile investigate se numără și un apartament la bloc, în orașul Sciez, cu două locuri de parcare, cu acces la un cort de tenis și bazin. În apartament a fost găsită o rudă de-al lui Plahotniuc, despre care procurorii nu dau detalii. Se știe doar că este o rudă de gradul întâi.

VITALIE RACU, șeful Direcției investigații financiare, CNA: "Aceste bunuri sunt înregistrate pe persoane juridice, iar nouă ne vine rolul de a demonstra cine este persoana din spatele acestor companii care gestionează bunurile imobile. Noi considerăm că am acumulat suficiente probe astfel încât vom merge cu în instanța de judecată ca magistrații să dispună confiscarea acestora."

A fost percheziționată o vilă, la fel în orașul Sciez, pe marginea lacului Leman, în etapă de reconstrucție și o cabană alpină în apropierea muntelui Mont Blanc.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, adjunct interimar al șefului Procuraturii Anticorupție: "Vila are aproximativ 500 de metri pătrați. Este destul de spațioasă, are șase dormitoare, băi, bibliotecă, vinărie, spațiu de depozitare a vinului, săli de sport, garaj și se află într-o zonă exclusivistă din orășelul Combloux."

În timpul perchezițiilor, ofițerii din Chișinău și colegii lor francezi au găsit 92 de mii de euro și trei mii de franci, echivalentul a peste 1,8 milioane de lei. Procurorii urmează să afle originea banilor, cu ulterioara aplicare a sechestrului. Autoritățile de la Chișinău sunt în așteptarea probelor ce urmează să ajungă aici din Franța.

În perioada 09-11 ianuarie 2024, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție, în comun cu ofițerii din cadrul Agenției de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) al Centrului Național Anticorupție, au asistat angajații din cadrul Direcției Centrale a Poliției Judiciare, subdiviziune a Poliției Naționale a Franței, la efectuarea perchezițiilor pe teritoriul Republicii Franceze, în contextul executării cererilor de asistență juridică internațională în materie penală perfectate pe cauza penală ,,Frauda bancară”.

Opinia ta contează. Comentează!