Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că țara noastră se află în pragul unui lockdown
Politic 4 martie 2021, 19:33 | 2575

Republica Moldova este în pragul unui lockdown din cauza numărului în creștere a cazurilor de coronavirus. Premierul interimar Aureliu Ciocoi afirmă că acest lucru este recomandat și de Organizația Mondială a Sănătății. Situația în sistemul medical s-a înrăutățit și din cauza prezenței aici a tulpinii britanice a virusului, a declarat Aureliu Ciocoi la postul nostru de televiziune.

AURELIU CIOCOI, premier interimar, ministru de externe: "Dacă e să fiu absolut sincer acum în fața dumneavoastră și a telespectatorilor cred că suntem în pragul solicitării declanșării unui lockdown pe o scurtă perioadă de timp, ca să vedem dacă ne permitem să minimizăm cazurile. Acest lucru recomandă toți experții internaționali, inclusiv reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. Controlul lockdown-ului nu poate fi făcut momentan doar cu capacitatea forțelor de poliție. Trebuie antrenate și efectivele Armatei Naționale, lucru care poate fi făcut exclusiv prin declararea stării de urgență, pe care o poate face doar Parlamentul Republicii Moldova."

ALEX COZER, moderator Secretele Puterii: "Ați discutat cu conducerea Parlamentului, cu Președinția poate despre acest subiect și care este opinia de acolo?"

AURELIU CIOCOI, premier interimar, ministru de externe: "Urmează să am o discuție cu Biroul Permanent al Parlamentului. Am tatonat foarte atent poziția administrației prezidențiale și până la urmă trebuie să facem o analiză foarte minuțioasă a situației, riscurilor în așa fel ca să nu agravăm și mai mult alte domenii din Republica Moldova."

Aureliu Ciocoi a confirmat că în Republica Moldova a apărut tulpina britanică a noului tip de coronavirus.

AURELIU CIOCOI, premier interimar, ministru de externe: "Din informația pe care o dețin eu, au fost trimise în câteva laboratoare din Germania probele anumitor pacienți din Republica Moldova. Există răspunsul preliminar, care confirmă tulpina britanică și suntem în așteptarea răspunsului oficial pe hârtie. Dar aveți perfectă dreptate când afirmați că s-ar putea să avem și o modificare locală a acestui virus pentru că el doar mutează în permanență."

Potrivit premierului interimar, Republica Moldova este deschisă pentru imunizare cu oricare dintre vaccinurile aprobate de Agenția Națională a Medicamentului.

AURELIU CIOCOI, premier interimar, ministru de externe: "Noi nu ne axăm pe niciun producător. Noi suntem deschiși pentru orice vaccin. Nu contează ce culoare are vaccinul, contează că este eficient și contează sută la sută că poate salva vieți."

Programul de vaccinare este gratuit pentru cetățeni, a precizat Aureliu Ciocoi, care nu vede o problemă în implicarea clinicilor private în procesul de imunizare.

AURELIU CIOCOI, premier interimar, ministru de externe: "Avem o piață liberă, eu nu văd motive să interzicem clinicilor private să poate propune contra cost vaccinuri anti-covid."

Întrebat dacă Republica Moldova coordonează cu Uniunea Europeană asupra certificatului de vaccinare anti-coronavirus, premierul interimar a răspuns:

AURELIU CIOCOI, premier interimar, ministru de externe: "Evident că sunt și guverne, dar și foarte multe companii turistice care lobbează pentru introducerea acestui ceritificat sau pașaport de vaccinare. De ce? Pentru a permite populației în sfârșit să călătorească, pentru că există oboseala asta de covid în toate statele lumii. Cu siguranță, bănuiesc, la nivel european va fi adoptat acest pașaport, care va trebuie să ne racordăm și noi cât mai curând posibil. La etapa actuală nu este sens să începem negocierile cu UE pentru aderarea la acest sistem nou de pașaport anti Covid, întrucât nu este luată decizia finală la Comisia Europeană."

Emisiunea Secretele Puterii poate fi urmărită la Jurnal TV în fiecare zi de miercuri, de la ora 20:00.

Opinia ta contează. Comentează!