Bilanțul Summitului CPE
Politic 5 iunie 2023, 19:47 | 1064

Republica Moldova este un partener respectat de Uniunea Europeană și este percepută drept un viitor stat membru al blocului comunitar. Este mesajul pe care l-a transmis președintele Maia Sandu după Summitul Comunității Politice Europene. Șefa statului le-a mulțumit liderilor europeni pentru sprijinul considerabil acordat țării noastre și a menționat că implementarea reformelor va accelera, astfel încât oamenii de rând, dar și cei din sectorul de afaceri, să simtă beneficiile integrării europene.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Găzduirea Summitului este un semnal clar că Moldova este importantă pentru Uniunea Europeană și că vocea noastră contează. Într-o perioadă relativ scurtă, noi am reușit să îmbunătățim considerabil imaginea țării noastre în lume. Moldova nu mai este văzută, ca acum câțiva ani, drept un loc obscur unde grupările criminale își împart averea statului. Moldova nu mai este văzută drept o țară care se lasă batjocorită de Kremlin."

Șefa statului a menționat că Republica Moldova realizează un șir de proiecte, cu sprijinul Uniunii Europene, care au fost confirmate inclusiv în cadrul Summitului Comunității Politice Europene.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Tarifele la roaming cu Uniunea Europeană vor fi reduse semnificativ din 1 ianuarie 2024. De asemenea, am convenit cu domnul Zelenski că în cel mai scurt timp va fi semnat acordul bilateral de construcție a podului Cosăuți-Iampil. Prim-ministrul Norvegiei a anunțat că ne oferă o donație de aproximativ 50 de milioane de euro pentru ca să putem cumpăra gaze naturale."

Maia Sandu a atras atenția asupra sancțiunilor europene instituite mai multor oligarhi și politicieni fugari din Republica Moldova, bănuiți de ilegalități și sprijinul războiului pornit de Rusia în Ucraina. Totodată, șefa statului a menționat că pe lângă Uniunea Europeană și Canada, acestor măsuri s-a alăturat și Norvegia.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Uniunea Europeană va sancționa persoanele care vor să destabilizeze Moldova și pun în pericol stabilitatea și securitatea țării noastre. Persoanelor introduse pe lista de sancțiuni li se va restricționa circulația, iar averile și banii lor în țările UE vor fi blocate."

Întrebată despre cât a cheltuit statul pentru organizarea summitului de la Bulboaca, Maia Sandu a răspuns că beneficiile depășesc cu mult costurile. Șefa statului a spus că Ministerul Afacerilor Externe va face public bugetul până la sfârșitul săptămânii curente. Republica Moldova a găzduit pe 1 iunie Summitul Comunității Politice Europene, care a întrunit 49 de șefi de stat și de guvern și lideri ai principalelor insituții europene. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Această platformă de discuții întrunește liderii statelor UE și din afara blocului comunitar cu scopul de a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Opinia ta contează. Comentează!